5 dagen “off the grid” in Zuid-Afrika

//5 dagen “off the grid” in Zuid-Afrika

Life begins at the end of your comfort zone`. Een bekende quote en één die ongelofelijk waar blijkt te zijn. Tijdens onze reis door Zuid-Afrika kregen wij de kans om op een 5-daagse rafting trip te gaan op de Orange River. Onze eerste reactie was: Gaaf! Doen we! Daarna komt de andere kant… 5 dagen geen stromend water, geen toilet of douche (ook geen simpele/zelf gebouwde) en geen elektriciteit. Plus een beperkte inpaklijst, omdat alles op de boot mee moet. Hoewel we prima zonder warm water kunnen, een donzen dekbed en de luxe die wij in Nederland kennen, is dit wel weer een uiterste. Toch was de beslissing snel gemaakt om te gaan, uiteindelijk laat je zo’n kans niet liggen. Resultaat; ik kan niet wachten om nog zo’n trip te maken en raad iedereen het aan!

De trip zou gaan van het dorpje Zastron over de Orange River naar Lesotho. Met bijna 2000 km is de rivier de langste in Zuid Afrika en ze is door een Nederlandse ontdekkingsreiziger vernoemd naar ons “oranje” koningshuis.

De dag voor vertrek verzamelen de organisatie en deelnemers. De groep bestaat uit 3 gidsen en 9 deelnemers, zich op een kleine camping in Zastron. De tenten staan klaar, iedereen leert elkaar kennen en al snel zit de sfeer er goed in. Om 11u gaat iedereen richting tent vanwege de vroege en lange dag die zal volgen. Wat een rustige nacht zou worden voordat het raften start, verandert in een regelrechte storm. Windvlagen die de tenten van de grond loshalen, spullen verspreid over de hele camping en bovenal… Koud! De volgende ochtend, terwijl we op onze slippers om de plassen heen manoeuvreren, vraag ik me toch even af waar we aan zijn begonnen. Maar al snel komt de zon tevoorschijn, heeft de gastheer een heerlijk ontbijt met verse eieren en jus d’orange geregeld en heeft iedereen er zin in.

Als alle spullen in de uitgedeelde drybags zijn gestopt en er genoeg eten en drinken is ingeslagen, rijden we naar de rivier. Achter in de bak van een pick-up, of een “bakkie” zoals de Zuid-Afrikanen zeggen, brengen onverharde wegen je naar de oever van de Orange River. Hier aangekomen volgt een uitgebreide instructie, worden de boten volgeladen en daar gaan we!  De eerste dag op het water verloopt vlekkeloos. Een aantal kleine stroomversnellingen onderweg, nog geen hele zware, dus iedereen kan rustig wennen aan de boot, elkaar en de rivier. De zon schijnt heerlijk en de gidsen bereiden op de oever een lunch voor terwijl er wordt gezwommen. Eind van de middag worden de boten op de oever getrokken en de tenten opgezet. Terwijl de zon ondergaat, kun je genieten van de ongelofelijke rust zo ver van de bewoonde wereld. Met een koud biertje, naast het kampvuur is de conclusie dat we dit prima een paar dagen volhouden. Midden in het kamp staat een grote schep met een rol toiletpapier eromheen maar de eerste dag blijft iedereen er nog ver vandaan en worden er vooral veel grapjes gemaakt.

Raften Zuid Afrika

De tweede en derde dag op het water verschillen niet veel van de eerste dag. In de ochtend wakker worden van de geur van pannenkoeken en eieren die door een van de gidsen op een klein gaspitje voor de hele groep gemaakt worden, wat een luxe! Op het water veranderen de kleine stroomversnellingen in grotere, er wordt gezwaaid naar locals die hoog boven de rivier op de oever lopen met hun vee en onze huid begint al een lekker zongebruind kleurtje te krijgen, of misschien is dat toch door het niet douchen… In de nachten is er soms wat onrust als iemand even tijd voor zichzelf zoekt in de bosjes en bijna op een schorpioen gaat staan of grote dikke spinnen tegenkomt. Gelukkig zijn de gidsen wel wat gewend en zijn de diertjes al snel een plant verderop te vinden. Ook de schep uit het midden van het kamp wordt wat vaker, nog steeds onder gejoel van de medekampeerders, mee de bosjes ingenomen.

De laatste dag is een vroege ochtend. Er is een flink stuk af te leggen naar het ophaalpunt verder de rivier af en de sterkste stroomversnelling moet nog komen. De tenten zijn er vlak naast opgezet dus vanaf de oever is al te zien hoe het water met verpletterde kracht van rots naar rots gaat en draaikolken in het water achterlaat. Na een korte instructie van de gidsen over de te nemen route in de versnelling, gaan de boten een voor een de versnelling door. Onder aanmoedigingen van de rest van de groep, een hoop gegil en gelach haalt iedereen in zijn boot, doorweekt maar ongeschonden het einde van de versnelling. Nu rest nog een paar uur peddelen naar het ophaalpunt.

Na de lunch wordt de omgeving vlakker, komen we meer locals tegen en zijn er meer dieren langs de oever. Er is nog een onverwachte stop om 2 koeien met onze handen uit het slib te graven waarin ze weg zijn gezakt en niet meer uitkomen. Na wat zwoegen in de modder staat een van de koeien weer op het gras. De rest laten we over aan de locals omdat we verder moeten naar het ophaalpunt.

Daar aangekomen wordt iedereen weer achterin een pick-up geladen en begint de rit terug naar Zastron. Terug naar een douche, toilet en een ondergrond zonder zand.

Moe, vies en onder de blauwe plekken wordt er nog een biertje gedronken en voldaan en enthousiast nagepraat. Foto’s worden uitgewisseld en nieuwe plannen gemaakt. Iedereen is het eens, wat een top ervaring! Zuid Afrika Pick Up

2018-01-16T13:11:15+00:00