Chiang Mai Riksja toers by Chiang Mai on Three Wheels

//Chiang Mai Riksja toers by Chiang Mai on Three Wheels

Chiang Mai on Three Wheels

Chiang Mai on Three Wheels is een “non-profit” project van Green Trails. De winst wordt in het project geïnvesteerd.  Chiang Mai on Three Wheels biedt samlor toers aan in Chiang Mai. Samlor is de Thaise naam voor een fietstaxi met drie wielen. “Sam” betekent “drie”. “Lor” betekent “wiel”. Fietstaxi’s worden ook gebruikt in andere Zuidoost Aziatische landen zoals Indonesie, Cambodja en Vietnam. In Indonesië zijn ze bekend als Betjak; in Vietnam en Cambodja als cyclo. Riksja is het Nederlandse woord voor de fietstaxi. Chiang Mai on Three Wheels organiseert Chiang Mai Riksja toers. Het doel van Chiang Mai on Three Wheels is tweeledig: de samlor is een cultureel erfgoed van Chiang Mai en moet deel blijven uitmaken van het straatbeeld van Chiang Mai. Tevens willen we de samlor fietsers steunen en een beter bestaan bieden.

Chiang Mai Riksja toers

Riksja’s klaar voor de start

Geschiedenis van de samlor

Volgens overlevering maakte de eerste fietstaxi zijn opwachting rond 1880 in Zuidoost Azië. Waarschijnlijk arriveerden de eerste fietstaxi’s in Chiang Mai in de jaren dertig. Op een paar foto’s is een riksja te zien die enigszins afwijkt van het model dat nu nog steeds in Chiang Mai gebruikt wordt. De passagier zat in een soort zijspan naast de fietser. In de huidige samlor zit de passagier in een zetel op wielen achter de fietser. De meeste foto’s van Chiang Mai uit de jaren ’50 and ’60 zijn gemaakt door Boonserm Satrabhaya. Samlors beheersten het straatbeeld. De fietsers hadden vaak een vaste standplaats zoals het treinstation, de luchthaven, markten of hotels. Sommige fietsers hadden een eigen samlor, anderen huurden hun voertuig. Er moeten honderden samlors in Chiang Mai geweest zijn tot in de jaren ’70.

De samlor in de verdrukking

Met de toename van het aantal auto’s nam de populariteit van de samlor af. Het verkeer werd drukker en de samlor werd al snel als te traag ervaren. Tegenwoordig zijn er minder dan 70 samlors over in Chiang Mai. Het beroep van samlor fietser wordt met uitsterven bedreigd. De meest fietsers zijn mannen op leeftijd die vaak hun beroep al decennia langer uitoefenen. Ze staan meestal bij een van de markten en hebben elke dag wel wat vaste klanten. De meeste fietsers spreken geen of zeer beperkt Engels. Derhalve worden ze sporadisch ingehuurd door toeristen voor een ritje door de stad. De taalbarrière speelt een rol en veel mensen hebben medelijden met de fietsers. De fietsers zijn echter over het algemeen zeer montere en gezonde mannen op leeftijd. Ze behoeven zeker geen medelijden. Ze zijn eigen baas en de meeste zijn in zeer goede conditie.

Chiang Mai Riksja toers

Nainan (97 jaar), de oudste samlor fietser van Chiang Mai

Chiang Mai Riksja toers

Teneinde de samlor fietsers meer inkomen te verschaffen organiseert Chiang Mai on Three Wheels verschillende tours in Chiang Mai.  De Tempel toer vindt voornamelijk plaats binnen de oude stad, de andere toers (de Zilver toer en de Markten toer) brengen u naar wat minder bekende delen van Chiang Mai die buiten de oude stad liggen. Op alle toers zult u bezienswaardigheden zien die u normaliter niet zult zien op standaard toers. Een Engels sprekende gids vergezelt de reizigers op deze toers. Tijdens de samlor toers verkennen we Chiang Mai op traditionele wijze. Op ontspannen en milieuvriendelijke wijze wordt u door de straten van Chiang Mai gefietst in een comfortabele zetel…..Stap op en geniet van de Chiang Mai Riksja toers van Chiang Mai on Three Wheels! Steun de fietsers van Chiang Mai en zorg ervoor dat de samlor niet verdwijnt van de straten van Chiang Mai. U zult er geen spijt van hebben.

Bezoek onze website of stuur een email naar info@chiangmaionthreewheels.com
2017-04-15T01:50:17+00:00