Coín Valle del Azahar (Vallei van de Oranjebloesem)

//Coín Valle del Azahar (Vallei van de Oranjebloesem)

Coín
Valle del Azahar (Vallei van de Oranjebloesem)

Coin is een dorp gelegen in een gebied met een warm mediterraan klimaat. In dit klimaat hebben de winters matige, variërende temperaturen, terwijl de zomers warm en relatief droog zijn.

Coín heeft een oppervlakte van 127 km2 en ca. 21500 inwoners.

Gelegen tussen het binnenland van Andalucia en de Mediterrane Zee, wordt Coín beschouwd als het ‘Hoofd’ van de Guadalhorce Vallei en heeft een aantal geografische kenmerken die het een bevoorrechte situatie geeft. Het typische Spaanse dorp met zijn witte huizen is zeker de moeite waard voor een bezoek.  Op ongeveer 36 km van Málaga en 24 km van Fuengirola ligt dit dorp in een wonderbaarlijk mooi stukje Andalucia, Valle del Guadalhorce. De belangrijkste kenmerken van het landschap van Coin zijn de diversiteit en contrasten; de bergketen, het dal en de tuinen. En de overvloed aan water, dat uit de aarde opwelt in bronnen, rivieren en beken. Dat maakt Coín één van de mooiste plekjes van de Valle del Guadalhorce. Er zijn een aantal plaatsen van bijzondere schoonheid, zoals Albuquerla, Barranco Blanco, Los Llanos del Nacimiento, Cerro Alaminos, Sierra Negra, Alpujata o Sierra Gorda.

Een groot deel van het landschap rondom Coín is bezet door groentetuinen en boomgaarden waar de seizoensgebonden producten worden verbouwd. Deze producten kunnen elk weekend rechtstreeks van de boeren worden gekocht op de Mercado Agroalimentario. In het centrum vind je de sinaasappelbomen in de straten en de palmbomen op de pleinen en in de parken.

Coín is erg bekend om zijn etnografische aardewerk. De mooi versierde borden, tegels, vazen en potten zijn volop aanwezig en te koop. Tevens is het mogelijk om een workshop bij te wonen waarbij op de Coínse manier gewerkt wordt. Een bezoek aan het museum is ook aan te raden.

Eten en drinken is er meer dan genoeg. De Spanjaard leeft het grootste gedeelte van het jaar buiten en ze ontmoeten elkaar dan ook het liefst buitenshuis. Op bijna iedere hoek van de straat vind je wel een bar waar je koffie of een drankje kunt nemen. Maar ook een kleine lunch is daar vaak voorradig. Restaurants zijn er in alle soorten en maten met uiteenlopende prijzen. Een ‘Venta’, meestal net buiten het centrum gevestigd, biedt een goede 3-gangen maaltijd voor minder dan 10 euro.

Cerro Alaminos
Tussen het uitgestrekte hooggebergte van Mijas en Sierra Bermeja vinden we de vlaktes van Los Llanos El Nacimiento, daar vandaan kunnen we naar de Cerro Alaminos, een perfecte plek om over de horizon in elke gewenste richting te kunnen kijken.  Vanaf hier kan men de kust van Fuengirola, de Sierra de Mijas, de monding van de Guadalhorce en de Montes van Málaga zien. Omgeven door naaldbossen, steile hellingen en hoge kliffen in overvloed op de zuidelijke en westelijke kanten. Een overweldigend uitzicht!

Barranco Blanco
Barranco Blanco (witte ravijn) is een verborgen schoonheid met kristalhelder water, witte stenen en weelderige vegetatie. Een aards paradijs met een aldoor stromende rivier die zijn oorsprong ver onder de grond vindt. Hier vindt men een uitgestrekt wandelpad dat op enkele plaatsen alleen vervolgd kan worden door de rivier over te steken. De waterstroom van deze zijrivier van de rivier van Fuengirola is permanent dankzij de bron van water in de bergen van Mijas. De rivier stroomt ook ondergronds door kalksteenbergen en bereikt het oppervlak als het in contact komt met de peridootrotsen. Door de ondoordringbaarheid wordt het plantenleven in de zone La Fuente verrijkt.  Deze rivier, gekenmerkt door een bergstroom en hoge watervallen, is een plek waar een bezoek beloont wordt met rust en genot. Begin je zoektocht en geniet van de diepte van het ravijn, geparfumeerd met de geur van citrusvruchten, zo typisch voor dit paradijselijke land.

Santa María de la Encarnación

De kerk werd gebouwd over de oude moslim moskee heen en omgebouwd tot een katholieke kerk in 1485 op bevel van het Katholieke Koningspaar. Hierdoor werd het de eerste parochie van Coín. Het dankt zijn naam aan de toewijding van Koningin Isabella aan de Maagd Santa Maria de la Encarnación. In de 18e eeuw was het een klooster een een weeshuis voor meisjes, vervolgens trad de gemeenschap toe tot de Orde der Clarissen. Aan het einde van de 19e eeuw werd het gebouw gerestaureerd waarbij aanzienlijke delen in de originele staat zijn teruggebracht, zoals de bakstenen bogen. Vandaag de dag is het hersteld in een prachtig gebouw dat bedoeld is voor culturele toepassingen.

San Juan Bautista’s Kerk
Deze kerk stamt uit de 16e eeuw en is gebouwd op een oud Moors paleis. Tijdens de Burgeroorlog zijn het altaar en een groot deel van de beeldhouwwerken vernietigd. Het altaar is volledig gereconstructureerd net als de aanbeden afbeelding van de Nuestra Señora de Fuensanta. De afbeelding is slechts 11 cm groot en stamt uit de 15e eeuw. De legende vertelt dat de afbeelding is gevonden door een herder in de plaats waar de hermitage gevestigd is. De afbeelding is het gehele jaar te bezichtigen, behalve in de maand Mei, dan wordt het overgebracht naar de vindplaats.

De Hermitage
Nuestra Señora de Fuensanta is alleen in de maand Mei hier aanwezig, en de Hermitage is daarom ook alleen in deze maand geopend.

De Hermitage is gevestigd op één van de mooiste plekken van Coín en gebouwd in de 16e eeuw. Het huidige gebouw dateert uit de 17e eeuw en ondergaat nog steeds de nodige veranderingen en aanpassingen.

Vanuit Coín is het ook eenvoudig om een uitstapje te maken naar Málaga, Ronda, Benalmádena, Fuengirola, Mijas Pueblo, El Burgo, Antequera, de stuwmeren van El Chorro en nog veel meer. Omdat Coín erg centraal is gelegen is het de ideale plaats om enige tijd door te brengen en van hieruit niet alleen Coín zelf maar ook de omgeving te verkennen.

Overnachten doet u het best in een geregistreerde B&B, waarvan er vele zijn. Een overzicht hiervan vindt u bij de lokale Oficina de Turismo (VVV)

2017-12-19T17:23:31+00:00