De Wijn-Hoofdstad Wenen

//De Wijn-Hoofdstad Wenen

De Wijn-Hoofdstad Wenen
Wenen is naast de rijk historie ook de enige hoofdstad in Europa met wel 700 hektaren wijngaarden direct in het stad gebied. De wijngaarden zijn omringd door de traditionele zogenoemde “Heurigen”,  wijntaverne waar de Weense wijnboeren hun wijn verkopen met een koud en soms warm buffet. De wijntavernes staat bekend om hun pittoreske tuinen, waarmen een prachigte blik heeft over wijngaarden en Wenen en van de authentice wijnen kan genieten. 80% van de wijnen geproduceerd is witte wijn. Wenen heeft zijn eigen wijn “Wiener Gemischter Satz” een combinatie van wel 20 verschillende wijndruiven van een wijngaard, en nu beroemd beroemd.

Wenen heeft verschillende wijken waarmen de wijncultuur kan beleven. Zo zijn de oude wijndorpen, Grinzing, Sievering and Nussdorf, bekende plekken voor de start van een mooi wandeling door de wijngaarden tot op de Kahlenberg,  waar je vervolgens een prachtige uitzicht hebt over de stad. Probeer heuriger “Mayer am Kahlenberg” hier kan men in een strandstoel heerlijk uitrusten en genieten van een prachtige zonsondergang over de wijngaarden en Wenen. Of probeer de “Heurigen Express”, een klein treintje dat je door deze omgeving brengt (rijdt alleen van april tot september).

Ook in het Noorden van de stad heeft Wenen verschillende wijngaarden en een van de beste wijngaarden in Stammersdorf, Jedersdorf and Streberdorf. Ook hier kan men heerlijk wandelen en verstopte wijntavernes vinden, traditionele Weense gerechten proberen samen met de lokale wijn. Een populaire wijnboer hier is Mr. Wiener,  hij geeft rondleidingen en vertelt graag alles over de geschiedenis van Wenen en zijn wijnen.

Als men nog niet genoeg heeft van de wijngaarden, dan men nog zuidelijker gaan en in de wijken Ottakring, Hernals and Oberlaa ook verschillende wijngaarden ontdekken met kleine wijntavernes. Pas wel op want de wijntavernes zijn niet altijd open, een Weense traditie is om een boomtak uit te hangen met het bordje “ausgsteckt” en hiermee aan te geven dat gasten welkom zijn.

Dan vinden er in Wenen ook vele evenementen plaats die je de gelegenhied geven om de beste wijnen en traditionale gerechten te proberen. Eind september kan men 2 dagen, de verschillende wijnroutes wandelen, gedurende deze dagen zijn alle wijntavernes  geopend, er is muziek en alle lekkers te koop (Wiener Weinwandertag). In het voorjaar hebben de wijnboeren vaak een open dag (Tag der Offner Kellertür), hier kan men op het wijngoed ook voor een gunstig prijs de wijnen van het nieuwe wijnseizoen proeven. Dan zijn er ook in de stad vele evenementen, zoals Genuss Festival in Stadt Park (Mei) of het Wijn festival in Rathaus (Juni) om te genieten van de Weense keuken en wijnen.

2017-12-19T17:51:03+00:00