Dominicaanse Republiek

/Dominicaanse Republiek
Dominicaanse Republiek 2017-12-19T08:27:23+00:00

Dominicaanse Republiek

Veel Nederlanders kiezen er jaarlijks voor om een vakantie te boeken naar de Dominicaanse Republiek. Dit is natuurlijk voor goede redenen, een heerlijk klimaat, luxe en de gastvrijheid. Wij hebben hieronder enkele handige feitjes genoteerd over de Dominicaanse Republiek, zodat jij goed voorbereidt het vliegtuig in zal stappen.

Vloeistoffen in het vliegtuig

Wil jij vloeistoffen meenemen in de handbagage, dan moet er goed op de hoeveelheid gelet worden. Sinds ruim tien jaar mag de verpakking van de vloeistof niet groter zijn dan honderd milliliter. Deze verpakking dient in een plastic, afsluitbaar zakje worden gedaan van maximaal een liter. Het is dan ook handig om vloeistoffen uitsluitend in de ruimbagage mee te nemen.

Criminaliteit op de Dominicaanse Republiek

Armoede komt in grote mate voor op de Dominicaanse Republiek, het is een arm land. Criminaliteit komt dan ook zeker om de hoek kijken op dit eiland, zeker op toeristische plaatsen. Ga daarom goed voorbereidt op pad en zorg ervoor dat bepaalde bezittingen niet duidelijk te zien zijn. Een groot gedeelte van de hotels bieden de gasten een kluisje aan, deze is in sommige gevallen gratis. Hierin kunnen waardevolle artikelen en documenten worden bewaard.

Sommige toeristen huren een auto op de Dominicaanse Republiek. Er moet rekening gehouden worden met het drukke verkeer en de lak aan verkeersregels. Probeer daarom de auto zo goed als mogelijk te verzekeren en laat geen waardevolle spullen in de huurauto liggen.

Drugs zijn verboden

Het bezit en het gebruik van drugs zijn strikt verboden in de Dominicaanse Republiek. Hier staan erg zware straffen op, maximaal een celstraf van 25 jaar. Daarnaast worden er ruime boetes opgelegd, vrijlating op borg is niet mogelijk op de Dominicaanse Republiek. Neem jij medicijnen mee, zoals ritalin? Dan moet er een officieel document worden opgesteld, inclusief de nodige stempels.

Elektra

Tegenwoordig hebben wij veel elektronische apparaten waar wij niet meer zonder mee kunnen. In Nederland maken wij gebruik van ander soort stopcontacten en stekkers, in de Dominicaanse Republiek gebruik ze een platte stekker. Koop hiervoor een speciale reisstekker, deze zijn al verkrijgbaar vanaf vijf euro. Let op, het kan zijn dat elektra zo af en toe zal uitvallen tijdens een vakantie in de Dominicaanse Republiek.

Fooien op de Dominicaanse Republiek

Het is normaal om in de Dominicaanse Republiek een fooi te geven in het hotel en in de restaurants. In de meeste gevallen zal de fooi al inbegrepen zijn, maar een extra fooi van minimaal vijf procent tot maximaal tien procent op de rekening zal voor veel waardering zorgen. De kamermeisjes krijgen normaliter een fooi van ongeveer vijf dollar. Let op, geloof het of niet maar er zijn restaurants waar fooien verboden zijn.

Geld

Op het eiland wordt er betaald met de Dominicaanse Peso. Bij veel wisselkantoren in de bekende centra kunnen euro’s en dollar gewisseld worden voor de Peso. Daarnaast worden ook creditcards geaccepteerd. Bij de meeste hotels is het mogelijk om geld te pinnen. Het kan zijn dat jouw pinpas is geblokkeerd in de Dominicaanse Republiek, neem hiervoor contact op met de bank. Deze blokkade kan binnen enkele muisklikken weggehaald worden.

Wat voor kleding moet ik meenemen?

De Dominicaanse Republiek kent een tropisch klimaat, veel warmte en vocht. Neem daarom genoeg luchtige kleding mee, bijvoorbeeld van katoen. Het kan in de avonduren wat koeler worden, neem hiervoor een wat warmere sweater of iets dergelijks mee. Bescherm jezelf ook goed tegen de warme zon door een zonnebril of een pet te dragen.

Wifi op de Dominicaanse Republiek

Een groot deel van de hotels biedt de gasten gratis Wifi aan, soms komt er een kleine vergoeding bij kijken. In de meeste toeristische gebieden zijn er ook nog internetcafés te vinden, hier kan tegen een klein bedrag gesurft worden op het internet.

Muziek

In de Dominicaanse Republiek geniet de bevolking voornamelijk van merenque en bachata, een tropische muziekstijl. Deze muziek is moeilijk te bemachtigen op een CD in Nederland, maar in de Dominicaanse Republiek kan je deze muziek gemakkelijk verkrijgen.

Orkanen

De Dominicaanse Republiek ligt in de Atlantische Oceaan, waar een orkaanseizoen start in juni en eindigt in november. Het grootste orkaangevaar is in augustus en september. Los daarvan is de kans dat daadwerkelijk een orkaan het eiland bereikt erg klein.

Paspoort

Als jij op vakantie gaat naar de Dominicaanse Republiek dan moet je vanzelfsprekend over een geldig paspoort beschikken. Maar let op, deze moet nog minimaal zes maanden geldig zijn. In het vliegtuig krijgen alle passagiers een zogenaamd toeristenvisum, welke ingevuld moet worden en geldig zal zijn voor drie maanden. Bij aankomst op het vliegveld moet er voor het visum een bedrag van tien euro of tien dollar neergelegd worden. Neem dus wel euro’s of dollars mee!

Neem een reisverzekering

Er bestaat op vakantie altijd een kans dat er iets mis gaat, misschien een ongeluk in het vervoer of pech. Daarom is het slim om een reisverzekering af te sluiten, dit raden wij ten alle tijden aan. Een reisverzekering kan bij de boeking worden afgesloten, maar ook bij een verzekeraar.

Spaanse taal

Op de Dominicaanse Republiek wordt er Spaans gesproken. De Engelse taal is ook niet vreemd op dit eiland, zeker in de hotels spreken de medewerkers deze taal. Wil jij tijdens de vakantie Spaans leren? Dat kan in het mooie Santo Domingo!

Bellen

Een telefoontje naar huis, dat kan gewoon in jouw hotelkamer. Daarnaast zijn er ook veel kantoren van grote telefoonbedrijven te vinden in de Dominicaanse Republiek, hier kan tegen een klein bedrag gebeld worden naar Nederland. Bellen via jouw mobieltje is ook mogelijk, maar let op de hoge kosten die daarbij komen kijken.

Tijdsverschil met Nederland

In de Dominicaanse Republiek zal de Atlantic Standard Time gevolgd worden. Dit eiland kent geen zomertijd of wintertijd, dat is bij ons natuurlijk wel het geval. Hierdoor is het tijdsverschil in de winter vijf uur, in de zomer is dat zes uur vroeger.

Vervoer op de Dominicaanse Republiek

Reizen kan in de Dominicaanse Republiek op verschillende manieren, de goedkoopste vervoersmanier is per bus. Het gaat dan om de zogenaamde minibussen, maar daar maakt de lokale bevolking ook gebruik van. Er rijden ook luxere bussen rond, deze zijn wat duurder maar kennen bijvoorbeeld wel airconditioning. Een reis van ruim drie uur kost in dat geval nog geen tien euro.