Duiken met Witte Haaien

//Duiken met Witte Haaien

Duiken met witte haaien
Tijdens het plannen van onze trip naar Zuid Afrika stond een ding als snel op het lijstje, kooiduiken met witte haaien. Iets wat al langer op de bucketlist stond en waar nu een mogelijkheid voor kwam.

Na wat onderzoek hebben we gekozen voor Gansbaai. Dit kleine dorpje is ongeveer twee uur rijden van Kaapstad en staat bekend om zijn grote aanbod van duik trips. Doordat Gansbaai relatief dicht bij Kaapstad ligt (voor Afrikaanse standaard) is het een perfecte dag trip. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk rond zeven uur in de ochtend uitvaart!

Om te gaan kooiduiken heb je geen ervaring of duikbrevet nodig. Alle materialen worden verzorgd en je krijgt uitgebreide instructies van de crew.

De trip
De boottocht tot de duik plek kan tot wel 3 uur duren. Zorg dat je warme kleding aan hebt en genoeg hebt gegeten. De zee kan erg ruig zijn dus ook iets tegen reisziekte is geen overbodige luxe. Tijdens de tocht heb je misschien geluk krijg je de kans om walvissen te spotten.

Eenmaal op de plek waar er gedoken gaat worden, laat de bemanning een grote kooi die verbonden is met de boot in het water zakken. De kooi is groot genoeg voor ongeveer 4 personen. Iedereen ontvangt een wetsuit, snorkel en zwembril en er worden wat laatste instructies gegeven voor de eerste groep de kooi in gaat. Houd er rekening mee dat de zee zo ver uit, zelfs met een wetsuit aan, ijskoud is! Ook in de zomer heeft het water geen aangename temperatuur.

De duik:
Als er 4 mensen in de kooi zitten zal de bemanning aas aan lijnen maken en proberen de haaien te lokken. In de kooi zitten stangen aan de binnenkant voor je voeten en handen. Hier kun je, je aan vast houden om onder water te blijven. Terwijl iedereen staat te wachten op een haai geeft de bemanning plots een seintje om onder water te gaan en links of rechts te kijken. Dan na enkele seconde verschijnt een grote witte haai.

Als er een haai in de buurt is kun je aan de stangen je vast houden. Dit is geen overbodige luxe omdat de haai soms hard tegen de kooi aanzwemmen als ze het aas volgen. Een haai van zo dichtbij is immens groot, de tanden zijn massief en het lijkt bijna mogelijk om je hand uit te steken en het beest aan te raken. Dit wordt echter ten strengste verboden!

Duiken met witte haaien5

Met een beetje geluk zullen er meerdere haaien op het aas af komen en is er genoeg te zien. Mocht het zo zijn dat er geen haaien op af komen, dan krijg je een voucher en kun je nogmaals mee op een duik trip.

Tips:

  • Vraag iemand aan boord om met jou camera foto’s te maken als je in het water ligt.
  • Probeer niet onder water foto’s te maken van de haaien, laat dit over aan de mensen op de boot en geniet van de ervaring.
  • Neem reispillen en warme kleding mee.

Wanneer gaan: mei- september

Kosten: afhankelijk van de organisatie tussen de €75 en €100

2017-12-19T17:32:38+00:00