Een stedentrip Wenen

//Een stedentrip Wenen

Een stedentrip naar Wenen is kinderspel

Door Rina Hillinga van Jodelahiti! – Blog over reizen met kinderen

When in Rome do as the Romans do. Dat geldt voor Wenen net zo goed. Ruim acht jaar ben ik intussen woonachtig in deze prachtige stad, waarvan vier jaar als jonge moeder. Ik kan je verzekeren dat Wenen zich bij uitstek leent voor een stedentrip met kinderen. Regelmatig, als de speeltuin in mijn buurtje en het dichtsbijzijnde zwembad beginnen te vervelen, speel ik toerist in eigen stad met mijn twee kleine kinderen.

Dan pak ik bijvoorbeeld de metro naar de binnenstad, dat mijn hart telkens weer een beetje sneller doet kloppen. Daar sjeest mijn kleuter tussen de schitterende bouwwerken voor me uit op zijn fietsje of bevuilt hij zich in een zandbak in een paleistuin. (O ja, kinderen tot zes jaar reizen in Wenen gratis met het openbaar vervoer!) Of ik bezoek tijdens schooltijd een expositie met mijn baby in de draagzak. Daarna verwen ik mezelf met koffie en gebak in een van de vele koffiehuizen. Een ware traktatie, want wist je dat de Weense Kaffeehauskultur in 2011 tot immaterieel cultuureel erfgoed is verklaard door UNESCO? Als mijn kinderen zich zo goed vermaken tijdens onze toeristische uitstapjes in Wenen, dan zullen die van jou dat vast ook doen.

Stedentrip Wenen

Naturhistorisches Museum, Copyright: Rina Hillinga

Eindeloos vertier voor kinderen
Je zult je ogen goed de kost geven in de voormalige hoofdstad van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Het architectonisch erfgoed in het historische centrum en het keizerlijke Schloss Schönbrunn wil je vast en zeker niet missen. Als je ervoor zorgt dat je de bezienswaardigheden die jij graag wilt zien, afwisselt met activiteiten die de kinderen ook leuk vinden, kun je de stedentrip tot een succes maken voor het hele gezin.

In de Burggarten van de Hofburg in het centrum van de stad vind je het Palmenhaus, een prachtig in Jugendstil opgericht gebouw, dat een fantastische vlindertuin behuist. Een kijkje in het Schmetterlinghaus is zowel voor kinderen als volwassenen leuk. Met een bezoek aan de Spanische Hofreitschule om de ochtendtraining van de beroemde Lipizzaners te zien, boek je eveneens gegarandeerd succes. Een schitterend uitzicht doet het ook altijd goed bij kinderen. Hiervoor beklim je de 343 treden van de zuidelijke toren van de Stephansdom, stap je in het iconische reuzenrad uit 1897 in het Prater, neem je aan de overzijde van de Donau de lift van de Donauturm tot 150 meter hoogte óf wandel je tussen de wijngaarden door de Kahlenberg op aan de rand van de stad. En mochten de kinderen gewoon even lekker willen uitrazen, dan is een speeltuin zo gevonden, tevens in hartje centrum. De speeltuinen naast het Rathaus, voor de Karlskirche of in het Stadtpark zijn stuk voor stuk hartstikke leuk, ruim opgezet en bovendien omheind.

Schönbrunner Schlossgarten, Copyright: Rina Hillinga

Welk kind houd er niet van schnitzel met friet?
Veel Oostenrijkers eten tussen de middag warm. In de meeste restaurants kun je daarom vanaf half twaalf ’s ochtens al wel terecht voor een warme maaltijd. Ideaal als je op reis bent met kinderen. Zo is het na een wandeling door de botanische tuin van het Schloss Belvedere, waar overigens ook een kleine speeltuin te vinden is, goed Oostenrijks eten bij Salm Bräu. Welk kind houdt er niet van schnitzel met friet? Yak & Yeti is een aanrader voor wie graag wat anders wil dan de vrij zware Weense Hausmanskost. Dit is een authentiek Nepalees restaurant waar je bijvoorbeeld je momo’s, gevulde deegtasjes, zittend op kussens verorbert, een echt feest voor de kinderen na een bezoekje aan het nabijgelegen Haus des Meeres. Dit aquarium is gelegen in een van de acht Flaktürme, gigantische betonnen bunkercomplexen, die in Duitsland en Oostenrijk zijn gebouwd tijdens de Tweede Wererldoorlog.

Die zomers. Oh, die zomers!
Voor een hete zomer hoef je trouwens echt niet naar Rome. Vorig zomer lag ik zeker drie maal per week met mijn oudste zoon (en een fijne babybuik) in een Weens zwembad. Wat is er fijner dan de middag aan het water door te brengen na een ochtend de toerist uithangen? Mijn favoriete plekken voor een verkoelende duik met de kinderen zijn, na het familiezwembad niet ver van ons huis, Strandbad Gänsehäufel aan de Alte Donau en het Schönbrunnerbad, dat op steenworp afstand van Schloss Schönbrunn ligt. Aan het Donaukanaal, dat midden door het centrum stroomt, vind je bovendien genoeg strandtentjes en een heus Badeschiff, een café-restaurant waar je niet alleen een hapje en een drankje kunt nuttigen, maar ook een verkoelende duik kunt nemen.

Als je de hete zomermaanden liever laat voor wat ze zijn, dan kan ik de lentemaanden evenals de maanden september en oktober van harte aanraden voor een bezoek aan Wenen. Oostenrijk kent over het algemeen een prachtige nazomer.

Kinderpret op de kerstmarkt
Mocht je Wenen willen bezoeken tijdens de wintermaanden, ga dan tussen medio november en de kerst. In iedere kerk een kerststal, de vele gezellige kerstmarkten en de romantische verlichting maken de stad tijdens de donkere dagen voor de kerst sprookjesachtig mooi. De kerstmarkt waar ik in deze periode bijna wekelijks kom met de kinderen is die op de Karlsplatz. Het plein voor de Karlskirche is voor de gelegenheid omgetoverd tot een gigantisch strolandschap waar de kinderen naar hartelust kunnen spelen, maar ook het prachtige handwerk, het straattheater en de geniaalste draaimolen aller tijden, die door fietsende ouders aangedreven wordt, maken het voor groot en klein een bijna magische plek.

Toerist in eigen stad
Wanneer ík voor het laatst toerist in eigen stad was met mijn kinderen? Dat was onlangs nog, tijdens de Paasvakantie. We waren eigenlijk van plan naar de dierentuin te gaan, waar vorig zomer een pandatweeling is geboren, maar bij de ingang kwam ik erachter dat mijn jaarkaart net was verlopen. (Met een baby die ’s nachts nog wordt gevoed, werken mijn hersens op het moment niet optimaal.) Vanwege het prachtige lenteweer stond er een ellenlange rij, die je overigens gemakkelijk kan vermijden door online een kaartje te kopen. Daarom besloot ik mijn kleuterzoon te verleiden tot een wandeling door het uitgestrekte park: we zouden zeker eekhoorntjes en spechten spotten en konden ons vergapen aan de rijtuigen die toeristen van heinde en verre door het park vervoeren! Uiteindelijk belandde ik met de kinderen in het doolhof, waar we een flinke tijd hebben rondgedoold met de kinderwagen, en het bijbehorende Labyrinthikon, een heel toffe speeltuin waar mijn oudste heerlijk heeft geravot in het zonnetje. Zeer de moeite waard!

 

2017-04-20T15:41:53+00:00