Elzas, Franse vakantie met een vleugje Duitsland

/Elzas, Franse vakantie met een vleugje Duitsland
Elzas, Franse vakantie met een vleugje Duitsland 2017-04-18T23:37:56+00:00

De Elzas is een streek die je zult aantreffen in het Noordoosten van Frankrijk. Het is een gebied dat zich op de grens met Duitsland bevindt. Doordat er in het verleden veel strijd om dit gebied geweest is zul je in de Elzas zowel Duitse als Franse plaats- en straatnamen aantreffen. Veel mensen in de Elzas spreken zowel Frans als Duits. De streek ligt ingeklemd tussen de Franse Vogezen in het westen en in het Duitse Zwarte Woud in het oosten. Officieel horen de Vogezen voor een groot deel ook nog bij de Elzas.

Bezienswaardigheden in de Elzas

De Elzas kent een heel eigen cultuur. Zeker aan de lokale gerechten en de architectuur met vaak hele kleurige huizen met een hoog sprookjesgehalte kun je de Elzas herkennen. Echte toeristische bezienswaardigheden en trekpleisters zijn er daarom genoeg te vinden. Wat te denken van een stadje als Colmar? Dit is naast het ook zeer bezienswaardige Straatsburg één van de grootste steden van de Elzas. Je treft er gekleurd vakwerk aan, smalle straatjes en gezellige pleintjes. Dit laatste zul je veel, maar zeker niet minder pittoresk ook aantreffen in het zeer aantrekkelijke dorp Riquewihr. Een typisch Elzasdorp tussen glooiende heuvels vol met wijngaarden.

Elzasser natuur en cultuur

Je zult de Elzas waarschijnlijk wel kennen van de wijn. Je kunt er uren wandelen of fietsen tussen de romantische wijngaarden. Om dan na een poosje neer te strijken op een terras in één van de vele schilderachtige dorpjes. Daar kun je dan genieten van zo’n Elzasser wijn met een stukje geurige Munsterkaas uit de Vogezen. Of van een Flammkuche. Een soort platte, knapperige pizza met crème fraiche die je inmiddels in half Europa kunt krijgen, maar die zijn oorsprong vindt in de Elzas. Dan tot slot nog een afsluitende tocht langs de Rijn, door de groene heuvels of de bergen. Op zoek naar een glimp van de vele ooievaars die de streek rijk is.