Ericeira Parel van de zilverkust

//Ericeira Parel van de zilverkust

Parel van de zilverkust

Ik wandel een stil en bijna verlaten dorpje binnen. Het is februari. In Nederland is het koud, maar ík loop gekleed in een T-shirt en een korte broek. De zonnestralen verwarmen mijn gezicht. Witte huizen met oranje daken stralen een serene rust uit, een zachte windvlaag passeert mijn arm. Het is duidelijk te merken dat dit dorpje aan de oceaan ligt. Als ik een stukje verder loop zie ik oude houten vissersboten op de kade liggen. Een kleine poes komt achter één van de boten vandaan en jaagt een grote meeuw weg. Je ruikt de geur van rauwe vis van de uitgestalde vissersnetten. Als ik omhoog kijk zie ik prachtige rotspartijen. De woeste golven knallen er met volle kracht tegenaan. Wat een indrukwekkend spektakel! Zittend op één van de vele bankjes, geniet ik nog even van dit mooie uitzicht. Na een moment van bewondering sta ik op en vervolg ik mijn pad.

 Ericeira huis

Maandag 24 juli. Het is zover. Samen met mijn vriend stap ik het vliegtuig in en vertrekken we voor onbepaalde tijd naar Portugal. Nog geen dag later wandel ik door hetzelfde dorpje, dit keer levendig en vol verrassingen. Opnieuw voel ik die heerlijke zonnestralen in mijn gezicht. Een groep mannen kruist mijn pad. Felgekleurde shorts, zongebruinde lichamen en lange blonde haren. Als ik om mij heen kijk, zie ik dat de terrassen vol zitten en zelfs in de smalste straten bevinden zich restaurants. Dit keer vang ik de geur van versgebakken vis op. Wanneer ik langs de kade wandel, zie ik vrolijk gekleurde parasols op het strand. Er dobbert een clubje surfers in het water. Als er een mooie golf ontstaat verdwijnt één van de surfers er achter. Ik kijk ernaar en dan zie ik hem plotseling verschijnen. Soepel bewegend over het water baant hij zijn weg tot aan het strand. Ik besluit nog wat verder te lopen. Ook op deze plek zie ik volle restaurants, prachtige rotswanden en een geribbelde zee vol surfers. Één ding is zeker: Ericeira is het surfmekka van Portugal.

Van Ribeira D’Ilhas tot aan São Lourenço. Stuk voor stuk prachtige stranden en perfect voor de surf. Van beginner tot gevorderd, er is voor elke surfer wel een goede golf.

Het water voelt koud, maar is mooi en helder. Je hebt een prachtige omgeving en vele leuke surfshops in het dorp. Haak niet meteen af als je geen surfer bent, want dit levendige dorp is ook voor jou de moeite waard!

* Maak bijvoorbeeld een lange wandeling langs de kust of klauter over de rotsen.
* Eet je buik rond bij één van de vele goede restaurants en drink een overheerlijke vinho tinto.
* Plof neer op een bankje aan de kade en geniet van de surfcapriolen op het water.
* Gooi je handdoek uit en droom heerlijk weg in het fijne zand.
* Plan een dagtrip naar Lissabon of huur een elektrische fiets om de omgeving te verkennen.
* Bezoek het prachtige kasteel in Sintra of ontdek het Middeleeuwse dorpje Obidos.
* Ga kijken bij de skaters in het skatepark of bezoek de minigolf in het stadspark.

Wat je ook zult doen, het prachtige Ericeira is absoluut de moeite waard en wie weet boek jij deze vakantie wel je eerste surfles!

Vera van de Linde

www.gajemee.eu

2017-12-19T17:25:12+00:00