Kleine juwelen in het noordoosten van Zwitserland

//Kleine juwelen in het noordoosten van Zwitserland

Schaffhausen – Zürcher Weinland – Stein am Rhein
Kleine juwelen in het noordoosten van Zwitserland

Iedereen heeft vast weleens van de waterval van Schaffhausen gehoord – het is de bekendste en grootste van Europa en ligt in het oosten van Zwitserland. Maar er is meer te zien in deze prachtige omgeving: (www.zuercher-weinland.ch)

De natuur
Rivieren, meertjes en meren, groene sappige heuvels, veel bossen en vruchtbare grond waarop allerlei groenten, fruit en granen groeien – van hop tot asperges, van wijndruiven tot appels-, peren- en kersenbomen, aardbeienvelden en bosbessenculturen – van alles is er in dit bijzonder mooie natuurgebied te vinden.

Veel verschillende vogels zijn aan te treffen rondom het waterrijke gebied. Reeën, herten en wilde zwijnen vind je regelmatig in de bossen.

Zomeractiviteiten
Of je per fiets (te huur bij een aantal stations van de SBB) of wandelend de lieflijke heuvels wilt ontdekken waar duizenden druivenstokken groeien en de productie van zeer goede witte en rode landwijnen nog in ambachtelijk handwerk worden gemaakt, of je wilt meer action en gaat heerlijk met een rubberboot op de Thur, de Rijn of de Untersee varen in de zomer – er is voor ieder wat wils. Barbecuen op één van de kleine kiezelstrandjes (alles zelf meenemen en daarna weer opruimen) is een heerlijke afsluiting van een mooie zomerdag.

Winteractiviteiten
In de winter kan er met een beetje geluk op de Randen in Schaffhausen gelanglaufd worden, bij slecht weer is een bezoek aan verschillende streekmusea een mogelijkheid, om meer over de bevolking en de cultuur te leren.

De Thur, de Rijn, de Untersee en plaatselijke meertjes
Puur zomergenot: een dagje naar één van de meertjes in de buurt om te zwemmen en te relaxen en daarna uit eten op Burg Hohenklingen. Deze burcht staat bovenop de berg waar aan de voet daarvan het pittoreske stadje Stein am Rhein ligt. Dit stadje is bekend door zijn prachtige muurschilderingen, de ligging aan de Rijn, aan de monding van de Untersee, waar alweer schitterende dorpjes liggen. Het meer van Konstanz oftewel de „Bodensee“ grenst aan Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Vakwerkhuizen en andere bezienswaardigheden
Minder bekende dorpjes waar originele en indrukwekkende vakwerkhuizen onderaan de wijnranken staan zijn Unter- en Oberstammheim, Uhwiesen en Marthalen.

Het bezoek aan kleine witte romantische kerkjes, oude maar deels nog bewoonde kastelen en zelfs een op een schiereiland in de Rijn gebouwd klooster uit de elfde eeuw in Rheinau mogen bij een bezoek in deze buurt niet ontbreken – het zij dan, het is zulk mooi weer dat u alleen maar van de zon en het water wilt genieten!

Klimaat
Deze streek staat namelijk ook bekend door zijn heerlijke klimaat – veel zon, weinig wind en neerslag en vrij constante temperaturen in de zomermaanden. In de herfst kan het behoorlijk mistig worden, maar vaak is de zon sterker en kunnen tijdens een herfstwandeling de prachtige kleuren van bos en druivenranken bewonderd worden.

Eten en drinken
Culinair heeft deze omgeving van alles te bieden: van „Stammbeizli“ en typische streekrestaurants in vakwerkhuizen tot edele restaurants in kastelen, oude fabrieken of oude huizen: meestal wordt er met regionale en seizoensprodukten gekookt en natuurlijk wordt de maaltijd een regionale wijn afgerond!

Overnachten
Bed & Breakfasts, slapen bij de boer, kleine hotelletjes of campings zijn er te kust en te keur te vinden. Een bijzondere plek voor paardenliefhebbers om te  overnachten vindt u in Oberstammheim in Gasthof Hirschen, hier kunt u uw paard in de brandnieuwe boxen stallen en in het restaurant ernaast of op het terras heerlijk eten! (www.hirschenstammheim.ch en www.hirschenensemble.ch.  Er zijn ook overnachtingsmogelijkheden in een zeer oud als hotel omgebouwd huis naast de paardenboxen of in de „Hirschen“ zelf. Als u in het Stammertal wandelt, zult u ook regelmatig paarden tegenkomen. Door de niet zo hoge heuvels en het wijde landschap is dit juweel een genot voor elke paardenliefhebber.

Deze regio is een deel van de „Grand Tour Switzerland“ (http://grandtour.myswitzerland.com/).

2017-12-19T17:39:32+00:00