Mijn ontdekking van België

//Mijn ontdekking van België

Mijn ontdekking van België

Wie ben ik?
Mijn naam is Klazina , ik ben 46 jaar oud en woon sinds ruim anderhalf jaar in België.

Mijn emigratie om werkredenen is best wel plotseling en onvoorbereid geweest. Dus toen ik hier kwam wonen in Brussel kende ik België nog nauwelijks naast een paar bezoekjes aan Antwerpen en de dierentuin daar en in Mechelen.

Mijn aanloopgeschiedenis hier in België
In maart 2015 solliciteerde ik in Brussel en werd meteen aangenomen. Ik heb tot half mei doorgewerkt in Nederland en met slechts 1 vrije dag er tussenin ben ik in Brussel begonnen.

Ik reisde toen nog bijna 2 maanden heen en weer tussen Rotterdam en Brussel. In mijn vrije tijd begon ik Brussel te verkennen , ik moest op zoek naar een huis. Ik kende Brussel nauwelijks. Ik was alleen wel eens bij Louisa en in het centrum rond de Nieuwstraat geweest.

Brussel (inclusief bijbehorende randgemeenten) blijkt veel groter te zijn dan ik dacht, veel mooier dan ik dacht en vooral ook veel heuvelachtiger.

Begin juli kreeg ik de sleutel van mijn appartement op de grens van Vorst en Ukkel net ten zuiden van het centrum van Brussel

Nu kon mijn echte kennismaking met België gaan beginnen.

België
Even kort iets over België als land. Het is een land waarin 3 talen gesproken worden Vlaams in Vlaanderen, Frans in Wallonië en Duits in de Oostkantons. Deze 3 landsdelen hebben alle 3 hun eigen regering en er is ook nog een Brusselse regering en daarboven overkoepelend is er een federale regering. Voor mij als Nederlandse die hier net is , werkt dit best wel bevreemdend , zelfs dingen als belastingen kunnen per landsdeel verschillen. Ik spreek zelf overigens alle 3 de talen + Engels.

Wat te zien en te doen in België
Ik wil graag alleen dingen bespreken en tips geven over dingen die ik zelf heb ontdekt of uitgeprobeerd. Omdat ik hier pas anderhalf jaar woon is dit lijstje nog niet verschrikkelijk lang, maar hoop ik wel steeds langer te maken.

In Brussel

  • Brussel is groot en veelzijdig met een zeer uitgebreid en frequent rijdend openbaar vervoersysteem, blijf vooral niet alleen in het centrum. Iedere gemeente buiten het centrum heeft zijn charme en bezienswaardigheden. Er is bijvoorbeeld veel art deco architectuur. Brussel heeft heel veel parken en Het Terkamerenbos wat in Ukkel ten zuiden van het centrum begint gaat over in een groot gebied met de naam Zoniënwoud.
  • Het meest bezochte plein van Brussel is de Grote Markt, vermeld op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ik vind het zelf een mooie plek om te komen , maar het kan er erg druk zijn. Ook de VVV van Brussel zit hier in het stadhuis. Vooral vanaf eind november tot 1 januari is het op de Grote Markt en het hele centrum erg mooi. Door een groot deel van het centrum is er kerstmarkt met op de Grote Markt en het Katalijneplein heel mooie lichtshows op muziek. In augustus zijn er bloemenevenementen in of bij het stadhuis.
  • In april tot begin mei zijn er 2 hele mooie bezienswaardigheden, gedurende 3 weken worden de Koninklijke serres van Laeken opengesteld. Ik ben hier zelf in de laatste 10 dagen 2 x geweest ( 19e eeuwse kassen vol planten en bloemen en uitzicht over deel vd tuinen van de koning)
  • Vanaf ongeveer half april tot begin mei staan in het Hallerbos de boshyacinten in bloei. Dit is erg mooi. Ik ben er zelf voor de drukte uit op 6 april geweest. Info: hallerbos.be

Buiten Brussel

  • Voor de liefhebbers van dierentuinen heb ik een tip die bij veel Nederlanders niet bekend is. De naam is Pairi Daiza (pairidaiza.eu) . Gelegen in Brugelette in  het zuiden van Belgi. Ik ben vorig seizoen 3 x in het park geweest en dit seizoen tot nu toe 1 keer. Om dit park te bezoeken heb je minimaal 4 a 5 uur nodig. Het is groot en er zijn veel dieren die allemaal grote verblijven hebben.  Er zijn onder andere panda’s, witte tijgers, Aziatische olifanten op een terrein van 3,5 hectare, Tasmaanse Duivels, Gorilla’s in een heel mooi nieuw verblijf bestaande uit 2 nagebouwde vulkanen. Let wel op; deze dierentuin is van half november t/m maart gesloten.
  • De Ardennen en de kust zijn ook zeker de moeite waard, maar daar moet ik echt nog meer tijd besteden om echt meer te kunnen vertellen
  • Een laatste tip voor nu, voor geïnteresseerden in de geschiedenis, Ieper en omgeving. Tot en met 2018 zijn er heel veel herdenkingen en evenementen omdat de 1e Wereldoorlog 100 jaar geleden was. Denk aan het indrukwekkende In Flanders Fields Museum in Ieper of bijvoorbeeld Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke. 2014-18.be

Voor nu brei ik er een einde aan. Het moet nauurlijk ook weer geen roman worden zo’n 1e blog.

2017-12-19T17:48:44+00:00