Omgaan met de drukte op de grootste luchthavens ter wereld

//Omgaan met de drukte op de grootste luchthavens ter wereld

Iedere Nederlander weet hoe druk het op Schiphol kan zijn. Op drukke dagen kun je over de koppen lopen en staan er lange rijen voor de incheckbalies en security checks. Maar hoe verhoudt deze drukte zich tegenover luchthavens in de rest van Europa en de wereld? Wat zijn nou de drukste vliegvelden ter wereld? En hoe moet je omgaan met deze drukte?

Amerika en Azië slaan de klok
In de top 10 van luchthavens die in 2017 de meeste passagiers vervoerden zijn het vooral Amerikaanse en Aziatische vliegvelden die de klok slaan. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport in het Amerikaanse Atlanta is al een aantal jaar de drukste luchthaven ter wereld. Dit komt met name door de strategische ligging: 80 procent van de Amerikaanse bevolking woont op maximaal twee uur vliegen van Atlanta. In 2017 vervoerde het ruim 104 miljoen passagiers.

Op gepaste afstand volgen de vliegvelden van Peking (96 miljoen), Dubai (88 miljoen) en Tokyo (85 miljoen). Op plek 5 en 6 vinden we weer twee Amerikaanse luchthavens: Los Angeles International Airport (84 miljoen) en Chicago O’Hare International Airport (80 miljoen). De eerste Europese luchthaven vinden we hierna: Londen Heathrow Airport (73 miljoen). Het Parijse Aéroport de Paris-Charles de Gaulle staat op 10 met 69 miljoen passagiers. Daarvoor staan nog de vliegvelden van Hong Kong en Shanghai.

En waar vinden we Schiphol dan terug? Net buiten de top 10: met 68,5 miljoen reizigers per jaar staat de Amsterdamse luchthaven op plaats 11. Het jaar ervoor was dat nog plek 12, wat aangeeft dat het steeds drukker wordt op Schiphol.

Hoe ga je om met de drukte op Schiphol?
Gezien het toenemende aantal passagiers rijst de vraag hoe je als reiziger het beste om kunt gaan met deze drukte. Zeker in de vakantieperiodes zijn de wachtrijen lang. Volgens Jos Nijhuis, de baas van Schiphol, zit er voor de reiziger maar één ding op: op tijd komen. Op tijd, maar ook zeker niet te vroeg. Een vrij logische tip natuurlijk, maar wat kun je als reiziger nog meer doen?

Een absolute aanrader is online inchecken. Zo hoef je niet meer in de rij te staan om in te checken, en als je alleen handbagage bij je hebt kun je zelfs meteen doorlopen naar de security check. Daarnaast loont het om nauwkeurig de juiste rij uit te kiezen. Van zakenlui weet je bijvoorbeeld zeker dat ze snel door de security heen zijn, omdat ze zo vaak met het vliegtuig reizen. Gezinnen met jonge kinderen kun je juist beter vermijden. Verder is het verstandig om zo goed mogelijk de aanwijzingen wat betreft bagage op te volgen, zodat je snel en zonder problemen de security check kunt passeren.

Drukte op de luchthaven betekent ook drukte op parkeerterreinen. Je kunt jezelf een hoop stress besparen door geen gebruik te maken van de parkeerfaciliteiten rondom Schiphol. Neem bijvoorbeeld de trein, die recht onder de luchthaven stopt, of neem een goedkope taxi naar Schiphol. Op die manier kun je beter plannen hoe laat je precies aankomt bij je vertrekhal.

Het is niet te verwachten dat het aantal passagiers dat Schiphol jaarlijks vervoert de komende jaren zal gaan afnemen. Het enige wat je kunt doen als reiziger is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de drukte. Doe je dat, dan kun je zorgeloos op reis gaan.

2018-05-09T11:22:24+00:00