Shenzhen

//Shenzhen

Shenzhen, huh waar ligt dat?

Als iemand mij een jaar geleden had verteld op vakantie te zijn geweest naar Shenzhen, had ik waarschijnlijk geen idee gehad waar deze stad zich bevond. Zodra ik op internet had gekeken, had ik gezien dat deze stad in de buurt ligt van Hong Kong en niets meer is dan een industriestad met als bezienswaardigheden wat themaparken. Voor mij zou dit niet de moeite waard zijn geweest te bezoeken en dit zou jammer. Om verschillende redenen ben ik afgelopen maanden woonachtig geweest in Shenzhen en kwam erachter dat deze stad veel meer te bieden heeft en zeker de moeite waard is om te bezoeken. Hiervan overtuig ik je maar al te graag:

  • Shenzhen is op metro-afstand (2uur) van Hong Kong.
  • Deze stad is in 30 jaar uitgegroeid van vissersdorpje tot miljoenenstad (met 17 miljoen mensen! Deze mensen zijn niet allemaal geregistreerd vandaar dat dit inwonersaantal op internet anders wordt weergegeven) en dat is te zien aan alles. Overal staan wolkenkrabbers, mooie parken, rijden dure auto’s (hier moet je maar net van houden) en er is een goede infrastructuur (lang leve de metro)
  • Shenzhen is in tegenstelling tot Hong Kong nog echt Chinees. Overal staan straatstalletjes, komen bekende en onbekende geuren je tegemoet, zie je Chinezen op straat tuffen (oké, dit is uiteraard niet heel fijn maar wel Chinees), spreken de mensen alleen Chinees (even lastig in het begin maar met handen en voeten kom je ver en avontuurlijk is het zeker) en heb je de fijnste en goedkoopste (soms pijnlijke) massages.
  • Je hebt ruimschoots aanbod in goedkope producten (in Shenzhen worden veel elektronica accessoires gemaakt dus aan elektronica geen gebrek. Huaqiang Bei is een gebied met veel goedkope elektronica “markten” en hier kom je bijvoorbeeld met de metrostop Huaxin).

Naast bovenstaande (zeer overtuigende) redenen mag je in Shenzhen, Dafen (zo heet de metrohalte ook) zeker niet missen. Er wordt gezegd dat in Dafen 80 % van de (gekopieerde kunst) wereldwijd wordt gemaakt. Straatjes staan vol met kunstenaars die vanaf hun mobiel de mooiste schilderijen proberen na te maken en met succes! Een mooie Rembrandt kopie vind je op elke hoek van de straat maar ook de mooiste Chinese kunst kun je hier bezichtigen en kopen. De prijzen die hier gevraagd worden zijn vaak 10% van de prijzen waarvoor je een dergelijk schilderij in Nederland kunt kopen. Daarnaast hangt er in Dafen zo’n rustige sfeer dat je er gemakkelijk een halve dag kunt verblijven. Daarbij is echte thee en koffie in het cafeetje op het plein (wijst zich vanzelf) een must!

Mochten deze redenen je nog niet overtuigd hebben, dan zijn er vast en zeker mooie themaparken die je niet mag missen. Veel plezier!

2017-12-19T17:42:02+00:00