Stockholm

/Stockholm
Stockholm 2017-12-19T11:00:25+00:00

Wandelen in het groen, midden in Stockholm

Het centrum van Stockholm bestaat uit vele eilanden, verbonden door middel van bruggen of te  bereiken per ferry. Eén van deze eilanden is Djurgården, een groene oase waar veel van Stockholms meest bekende musea en attracties te vinden zijn. Oorspronkelijk was Djurgården onderdeel van de koninklijke gronden, maar door de jaren heen is het eiland ontwikkeld tot een openbaar stadspark. Je vindt er onder andere het ABBA Museum, het Vasa Museum en het groots opgezette openluchtmuseum Skansen; zeker een bezoekje waard! Ga hier ook vooral heen tegen het einde van de dag, je hebt een prachtige zonsondergang met zicht op de skyline van Stockholm. De musea bevinden zich vrijwel allemaal dichtbij de toegangsbrug vanuit het centrum van de stad, net als het attractiepark Gröna Lund. Je kunt je met gemak een dag vermaken op dit deel van het eiland.

Het eiland verder ontdekken

Hoewel veel bezoekers niet veel verder komen dan het westelijke deel van het eiland, is het zeer de moeite waard om ook de rest van dit stadsdeel te ontdekken. Djurgården heeft een uitgestrekte vorm, waarvan de kustlijn voor het grootste deel uitkijkt op open water. Vanaf deze zijde heb je een mooi uitzicht op Södermalm en de aangrenzende eilanden, bij mooi weer ligt het water bovendien vol met bootjes. Aan de andere kant van het eiland loopt een smal kanaal dat je over kunt steken om zo in Norra Djurgården te komen, ook een vrij groot park. Mocht je de tijd hebben en het leuk vinden om wandelend de stad te verkennen, dan kun je het eiland volledig rond lopen. Langs de gehele kustlijn ligt een pad, met een afstand van zo’n 10 kilometer. Je loopt dit rondje in zo’n 2 uur, maar neem vooral de tijd voor korte stops. Je komt namelijk enkele leuke koffietentjes tegen, die vooral op een mooie zomerdag erg populair zijn. Zo is er bijvoorbeeld Rosendals Trädgård, waar je heerlijk eet op basis van producten die vers uit de grond komen. Je kunt er ook lokale lekkernijen en bloemen kopen, allemaal geplant en geproduceerd in de aangrenzende tuinen. Dit is een fijne plek tijdens een warme dag, maar ook in de winter worden er regelmatig evenementen georganiseerd, zoals een gezellige kerstmarkt waar je de Scandinavische versie van glühwein drinkt: glögg. De wandeling leidt je volledig langs het water, waar je je kunt vergapen aan enkele prachtige woningen en mooie natuur midden in de stad. Ook wandel je na een tijdje langs een klein natuurgebied, waar vaak veel vogels te zien zijn. De route spreekt voor zich: wanneer je dicht bij het water blijft kan je bijna niet mis lopen. Bovendien maakt de richting niet uit, loop je linksom dan kan je de wandeling beginnen bij de toegangsbrug Djurgårdsbron en via de blauwe poort langs het water lopen. Rechtsom kom je eerst langs enkele musea, waarna je de route vervolgt langs de zuidkust. Aan jou de keus!

Hoe kom je er?

Je bereikt Djurgården gemakkelijk te voet vanuit het centrum, via de brug Djurgårdsbron. Ook gaat er vanaf Kungsträdgården een korte tramlijn (nummer 7), die je halverwege het eiland brengt, of kun je bus 69 pakken die tot het meest oostelijke puntje van het eiland rijdt. Misschien nog wel het leukst is om de boot te nemen vanaf Gamla Stan (vertrekt vanaf de haven ‘Slussen’). Deze boot is een vorm van openbaar vervoer, en dus inbegrepen wanneer je een ov-pas koopt die geldt voor meerdere dagen (aanrader!). De boot duurt niet langer dan 15 minuten, maar is een leuk alternatief voor enigszins lange wandeling van Gamla Stan naar Djurgården.