wintersport

/wintersport

Wintersport Vakantie

Wintersport is één en al feest! Los van de gezellige feestdagen is het ook mogelijk om af te reizen naar één van de skigebieden. De meeste wintersportgebieden openen in november hun deuren, maar vooral in de schoolvakanties is het erg druk op de pistes. Reis met de auto of met het vliegtuig af naar de bekende skilanden zoals Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. De echte avonturier kiest voor een wat meer unieke bestemming en gaat wintersporten in Canada of zelfs Griekenland.


De skigebieden zijn allemaal verschillend en daarom raden wij onze lezers aan om eerst even te vergelijken. Het ene skigebied is meer bedoeld voor de beginnende wintersporter, terwijl het andere wintersportgebied juist zijn aandacht vestigt op de ervaren skiër.

Prijzen van een wintersportvakantie

Tegenwoordig kan er uit ontelbaar veel skigebieden gekozen worden, zowel in Europa als daarbuiten. De wintersportlanden zijn allemaal anders en dat geldt ook voor de prijzen. De skigebieden in Oost-Europa zijn goedkoper, zowel de prijzen van de skipassen als de accommodaties. Maar ook binnen een land kan het verschillen. In Oostenrijk zijn enkele skidorpen aanzienlijk populairder dan de ander en dat is ook zeker te merken in de bedragen van de skipassen. Kies een wintersportvakantie die voldoet aan jouw wensen en jouw budget.

Aprés-ski

Bij een wintersport vakantie hoort vanzelfsprekend ook de aprés-ski. Na een lange dag intensief sporten is een drankje en een dansje de perfecte cooling down. Ook hier is het verschillend naar welk skigebied er afreist zal worden, het ene skidorp beschikt over een grote keuze aan cafés en barretjes, terwijl het andere skidorp over geen uitgaansgelegenheden beschikt.

Wintersport met een klein budget

Door alle bijkomende kosten kan een wintersport vakantie behoorlijk duur uitvallen. Maar wie weinig te besteden heeft en toch wil gaan heeft echt wel mogelijkheden. Het is natuurlijk wel zo dat je dan ergens op moet inleveren, maar gelukkig kun je kiezen. Sommige gebieden zijn minder sneeuwzeker, minder gezellig, of het gebied is heel klein en onbekend. Er zijn ook nog de juist massale skigebieden die goedkoper zijn. Er is dus echt wel keus.

Groots en sfeerloos

Vooral in Frankrijk zijn veel grote wintersport gebieden waar je maar heel weinig hoeft te betalen. Waar je dat in merkt is dat het puur gericht is op mensen die veel kilometers willen maken en ergens kunnen slapen. De appartementen zijn uiterst klein in enorme complexen en de liften in het skigebied zijn niet ultramodern. Maar de pistes zijn mooi en uitgestrekt, je kunt er helemaal los en voor heel weinig geld.

Klein en rustig Er zijn ook veel kleinere, onbekende wintersport gebieden in de Alpen en in de landen daaromheen. Bulgarije, Tjechie, Polen en Slowakije hebben dit soort gebieden waar je echt voor een leuke prijs terecht kunt. De gebieden zijn wat kleiner waardoor tochten maken niet snel mogelijk is. Maar de rust in deze gebieden is ook veel waard.

Wintersport met kinderen

Voor het eerst op vakantie naar de wintersport met kleine kinderen is een hele andere ervaring dan zelf voor het eerst gaan skiën. De eisen en wensen voor de vakantie worden heel anders. Zo is het fijn als je niet al te ver hoeft te rijden. Een echt Nederlands sprekende skileraar en een kindvriendelijke accommodatie zijn geen overbodige luxe. En is er ook iets voor de kinderen te doen bij slecht weer? En hoe vervoer je je kinderen van en naar de piste? Je hebt niet alleen je eigen sportuitrusting, je zult ook de kinderen moeten helpen met het dragen, aan- en uittrekken van hun uitrusting. Gaan er ook opa’s en oma’s mee? Dan is het fijn als er ook mooi gewandeld kan worden in de omgeving.

Kindvriendelijk wintersport gebied

Er zijn dorpen zoals Gerlos die hoog liggen en de kinderweide in het dorp zelf hebben. Dat maakt het begin een stuk gemakkelijker voor de ouders. Met ook nog een overzichtelijk skigebied zit je helemaal goed, dan kunnen de wat grotere kinderen die zelfstandig kunnen skiën ook echt zelfstandig op pad zonder te verdwalen. Het Oostenrijkse wintersport gebied Serfaus – Fiss – Ladis blinkt uit in kindvriendelijkheid. Er zijn verschillende kinderlanden, heel veel kinderhotels en er zijn skischolen speciaal voor kinderen.

Wintersport voor beginners

Ga je voor het eerst op wintersport vakantie dan gaat er letterlijk een nieuwe wereld voor je open. De sportuitrusting, de enorme ski pistes en de oneindige mogelijkheden. Het lijkt slim om een gebied te kiezen met veel blauwe pistes, maar kijk vooral ook naar andere zaken. Is er een goede skischool met Nederlandse leraren? En Nederlands is iets anders dan Nederlands sprekend, zeker als je moeite hebt met andere talen. Welke liften zijn er? Sleepliften kunnen een behoorlijke uitdaging zijn tijdens je eerste wintersport.

Drukte geeft stress bij beginners

Waar je als beginner ook op moet letten is dat het heel fijn is als het niet druk is bij de liften en op de piste. Drukte geeft namelijk enorm veel stress terwijl je aan het leren skiën bent. Je moet bij drukte voortdurend opletten dat je niet tegen iemand aankomt en je wordt vaak verrast door andere skiërs die je opeens voorbij razen. Een rustig wintersport gebied is dus veel fijner om het te leren. Voor grote gebieden betaal je vaak meer voor een skipas, maar de kans is groot dat je maar een klein deel van het gebied gebruikt. Een klein overzichtelijk gebied is veel fijner om te beginnen en ook goedkoper.

Wintersport met een mooie dalafdaling

Er is niets fijner dan na een dag skiën van de piste af direct in je dorpje bent, of beter nog, direct bij je hotel of appartement. Geen drukke lift of gondel meer naar beneden, gewoon lekker skiën. In dorpen met een dalafdaling is dat mogelijk, mits er voldoende sneeuw ligt natuurlijk. Maar die dalafdaling heeft ook een paar nadelen. Wie slim is, die gaat juist niet aan het einde van de dag doen wat alle anderen doen.

Omdat de dalafdaling een stuk lager ligt dan de rest van het gebied is de sneeuwkwaliteit aan het einde van de dag niet optimaal. En omdat iedereen aan het einde van de dag naar beneden gaat is het er dan ook nog eens druk. Slechte sneeuw, drukte op de piste en vermoeide benen zijn niet echt een goede combinatie. Sterker nog, je kan er behoorlijk chagrijnig van worden. Het is dan ook veel slimmer om vroeger op de dag die mooie afdaling te maken. De sneeuw is dan veel fijner en de meeste skiërs blijven overdag vooral ‘boven’ waardoor de mooie lange dalafdaling lekker rustig is. Aan het einde van de dag zijn juist de pistes boven en de liften naar beneden lekker rustig.

Wintersport op een snowboard

Bij snowboarden denken veel mensen vooral aan halfpipes, quarterpipes en funparks. Maar dat is voor de meeste snowboarders eigenlijk helemaal niet waar zij naar op zoek gaan tijdens een wintersport vakantie. In de Alpen zijn zelfs nauwelijks halfpipes om de simpele reden dat de snowboarders er geen gebruik van maken. Tegenwoordig vind je overal indoor gelegenheden voor de fun onderdelen. Ook snowboarders gaan juist op wintersport om mooie afdalingen te maken. En daarbij letten ze op hele andere dingen.

Liften en vlakke stukken

Stoeltjesliften zijn niet zo fijn voor snowboarders omdat ze dan hun achterste binding moeten losmaken en daarna weer vastmaken. Dus hoe meer lange afdalingen, hoe fijner. Maar sleepliften zijn voor snowboarders helemaal verschrikkelijk, zeker degene waarbij je bij de start een flinke ruk krijgt. Waar je als skiër ‘comfortabel’ je zitvlak kunt gebruiken, hang je op de snowboard net niet lekker. Ze zoeken het gebied dus uit op zo min mogelijk sleepliften of de mogelijkheid om ze te kunnen vermijden. Een andere ergernis zijn wintersport gebieden met veel vlakke stukken. Het is lastig om vooruit te komen. En zwaar als je lange stukken moet steppen, helemaal als je de verkeerde wax onder je board hebt.

Wintersport off-piste

Er is niets fijner dan de eerste sporen trekken in verse poeder sneeuw, alsof je de eerste bent die deze berg af gaat skiën en er nog nooit iemand geweest is. Het off-piste skiën of freeriden is dan ook echt een trend die in opkomst is nu de wintersport gebieden steeds drukker bezocht worden. Bij het kiezen van de wintersport bestemming wordt er al gekeken of er voldoende off-piste mogelijkheden zijn. Misschien denk je aan de beelden op de televisie waarbij professionals van steile berghellingen tussen de rotsen naar beneden springen. Maar de gemiddelde freerider kijkt vooral of je zonder al te veel moeite op hellingen kunt komen die niet geprepareerd zijn maar wel veel weg hebben van de normale pistes.

Verse sneeuw

In die wintersport gebieden sneeuwt het ook wat vaker zodat er regelmatig verse sneeuw zal zijn, want daar gaat het om. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, is het verstandig om een gids mee te nemen die bekend is in het gebied. Je weet maar nooit welke verrassingen er onder de sneeuw liggen. En je gaat uiteraard niet off-piste zonder een schep, een sonde en een lawinepieper. Hoe ervaren je ook bent. Het meest bekende off-piste wintersport gebied is Les Trois Vallées.

Wintersport met het lekkerste eten

Houd je van lekker eten en van wintersport? Lees dan vooral even verder. Want dit is speciaal voor foodies geschreven. Tijdens je ski vakantie is eten belangrijk. Je bent zeer actief bezig in de buitenlucht en daar krijg je een flinke eetlust van. Veel Nederlanders gaan daarom graag naar Oostenrijk of Zwitserland, het eten is daar bekend en goed. Maar wil je echt genieten? Ga dan op wintersport vakantie naar Italië of Frankrijk.

La Dolce Vita

In Italië kan je op en rond de pistes genieten van culinaire hoogstandjes en het eten is er ook nog eens heel betaalbaar. Behalve dat het de stevige trek stilt is het eten een ervaring op zich met alle heerlijke smaken uit de Italiaanse keuken. Alsof een Italiaanse mama speciaal voor jou de hele dag in de keuken heeft gestaan, zo lekker.

Michelin sterren

Wil je culinair genieten tijdens de wintersport dan heb je ook nog de mogelijkheid om naar het Skigebied Les Trois Vallées in Frankrijk te gaan. Niet alleen is dit het grootste Europese skigebied. Hier vind je ook meerdere restaurants die met een Michelin ster zijn bekroond. In Frankrijk liggen de prijzen wel aanzienlijk hoger dan in Italië.

Met de auto naar de wintersport

Je kunt op verschillende manieren naar je wintersport bestemming reizen, en elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen. Met de auto is de manier waar de meeste vakantiegangers voor kiezen. Rijden in de nacht en in de ochtend aankomen op je vakantie bestemming. Het grote voordeel is dat je ook tijdens je vakantie een auto bij de hand hebt en zelf alles kunt bepalen.

Oeps, sneeuw

Het nadeel is dat de reistijd lang is. En dat je niet gewend bent om in winterse weersomstandigheden te rijden. Het is waarschijnlijk alleen het laatste stukje, maar dat kan dan heel erg tegenvallen. Sneeuwkettingen goed om je banden doen is lastig, zeker in het donker en in de kou. Valt er ook nog veel sneeuw tijdens je wintersport vakantie dan moet je je auto uitgraven voordat je weer weg kunt.

Best makkelijk, een skibus

Wat je je af moet vragen is of je wel een auto nodig hebt op jouw wintersport bestemming. In veel dorpen rijdt er een uitstekende skibus die je binnen een paar minuten brengt waar je moet zijn. En met ski’s, snowboard en skischoenen stap je makkelijker in een bus dan in een auto.

Met de trein naar de wintersport

De vakantie begint zodra je instapt als je met de trein naar de winterport reist. Er gaan speciale ski treinen en iedereen is al in de stemming. Op sommige treinen kun je je auto zelfs meenemen als je echt niet zonder kunt. Je kunt het met 6 personen in een coupe gezellig maken maar je kunt natuurlijk ook naar het restaurant of de bar. Iets minder comfortabel zijn de sanitaire voorzieningen, maar dat is dan ook het enige nadeel. De trein is dan ook een populair vervoersmiddel naar wintersport vakanties.

Genieten van het uitzicht

Het mooie van de treinreis is dat je allemaal kunt slapen terwijl je reist. Er hoeft niemand wakker te blijven om te rijden. En omdat je slaapt merk je weinig van de reistijd. Het schommelen van de trein wiegt je lekker in slaap. En dan word je wakker in een winters landschap met sneeuw. Hoe dichter je bij de wintersport bestemming komt hoe mooier het uitzicht. Met de trein kom je langs de mooiste plekken die je met de auto niet ziet en waar de sneeuw nog onaangeroerd is. De trein brengt je dicht bij je bestemming waardoor de transfer daarna nog maar kort is.

Met het vliegtuig naar de wintersport

De kortste reistijd naar de wintersport heb je als je met het vliegtuig reist. Neem je zelf geen skimateriaal mee dan is dit de ideale manier om te reizen. En heb je zelf wel materiaal dan kan dat ook mee in het vliegtuig, het is alleen iets duurder en wat meer gedoe.

Het is heerlijk om ’s ochtends gewoon op een normale tijd uit bed te gaan en toch aan het einde van de middag al in de après-ski bar te staan op je wintersport bestemming. Omdat het een korte vlucht is hoef je niet zo lang van te voren in te checken en de luchthavens zijn klein. Daardoor krijg je snel je koffer en ben je voor je het weet al waar je zijn moet.

Lekker snel

Het leukste van de vliegreis naar de Europese wintersport bestemmingen is dat ze zo kort zijn. De piloot zegt na ongeveer een half uurtje dat het vliegtuig de vlieghoogte heeft bereikt en dat de riemen los mogen. En dan enkele minuten later zegt hij al: “We gaan de daling inzetten”. Voor iedereen die een hekel heeft aan vliegen omdat het altijd zo lang duurt is dit de ideale vliegtijd.

Wintersport top 25

Wintersport in Lötschental

Het Zwitserse skigebied Lauchernalp ligt in het Lötschental en staat bekend om zijn uitdagende afdalingen. De pistes zijn er voornamelijk zwart en door de hoge ligging ben je verzekerd van goede kwaliteit sneeuw. In dit wintersport gebied ga je met de gondel naar de top van de Hockenhorngrat op een hoogte van 3111 meter. Daar kun je beginnen aan de fantastische afdalingen nadat je van het uitzicht hebt genoten.

Traditioneel

Het Lotschental is tot het begin van de vorige eeuw afgescheiden gewest van de rest van de wereld. De tunnel bracht daar verandering in maar ook nu nog is het een sterk traditioneel gebied waar men graag onafhankelijk blijft.

Zwart, zwarter, zwartst

Er is 55 kilometer aan geprepareerde pistes maar er zijn ook veel off-piste mogelijkheden waar de vergevorderde skiër natuurlijk nog meer uitdaging vindt. De wintersport faciliteiten in het gebied zijn hypermodern, om de skifanaten die dit gebied graag bezoeken het nog wat extra naar de zin te maken.

Neem de trein

Het wintersport gebied is heel goed te bereiken via de Lötschbergtunnel met zowel de auto als de trein. Of de autotrein, nog beter. Dit maakt het gebied heel geschikt om even een paar dagen te gaan skiën, bijvoorbeeld met Pasen. Want de sneeuw blijft er lang liggen. Je kunt ook vliegen op Bern, dat ligt op 100 kilometer en er is een goede busverbinding met het dorp.

Wintersport in Visperterminen

Midden in het Zwitserse Rhonedal ligt het zonnige wintersport dorp Visperterminen. Het dorp staat ook bekend als Heida en is beroemd omdat het de hoogst gelegen druiven van Europa verbouwt. Vanwege de ongerepte natuur en de traditionele en authentieke evenementen is het gebied geliefd bij wandelaars. Met de ‘glacier express’ maak je een schitterende tocht met een trein door de prachtige tunnels en de ruige natuur van het Rhonedal.

Grote hoogte

Het wintersport centrum ligt op zo’n drieduizend meter hoogte wat uitstekend is en zorgt voor een goed pak sneeuw. Het gebied is uitgebreid en het is verbonden met andere dorpen in de regio. Allemaal traditionele Zwitserse chalet dorpen zoals Bürchen, Unterbäch en Eischoll. Er is een uitgebreid pakket aan wintersport mogelijkheden in deze regio. Langlaufen, skiën, snowboarden, wandelen, sneeuwschoenlopen en rodelen. Het gemoedelijke gebied heeft een mooie variatie van blauwe, rode en zwarte pistes. Met een totaal van ongeveer zeventig kilometer in het eigen gebied. Voor de kleine toeristen is er het kinderparadijs.

Romantiek en kindvriendelijk

Volgens de plaatselijke VVV is de stoeltjeslift van Visperterminen naar Giw ‘wildromantisch’. En vanuit Giw ga je dan weer terug met een rodelbaan van zeven kilometer lang. Op vrijdagavond is de rodelbaan ook geopend en ga je daarna aan de kaasfondue.

Wintersport in Sörenberg

Geliefd bij vooral gezinnen met kinderen is het Zwitserse wintersport dorp Sörenberg. Het is in de zomer drukker dan in de winter, want het staat bekend om zijn helende zwavelbronnen. Midden in het dorp staat een prachtige kerk, omringd door authentieke Zwitserse boerderijen.

Heerlijk voor beginners

Het wintersport gebied is wat kleiner en heeft voornamelijk blauwe pistes en sleepliften. Veel pistes eindigen in het dorp. Het is hier altijd ontspannen en rustig skiën. Zelfs bij de sleepliften is het niet druk. De sleepliften zijn dan wel weer wat uitdagend voor de beginnende skiër. Het is heel kindvriendelijk en heeft zelfs een Kids Village waar de kinderen hun eigen wintersport belevenissen hebben. Het gebied is heel overzichtelijk waardoor je elkaar niet snel kwijt raakt.

Goede sneeuw

Voor de ervaren skiër is Sörenberg echt te klein voor een week, je bent hier na een paar dagen echt wel uitgekeken op de pistes en er is maar één afdaling off-piste mogelijk vanaf de Brienzer Rothorn. Die is dan wel weer behoorlijk uitdagend dus voor een paar dagen is het zeker de moeite waard. De sneeuw is vaak erg goed door de noordelijke ligging van de pistes. En dat terwijl het dorpje niet al te hoog ligt.

Wintersport in Scuol

Aan de oostzijde van Zwitserland is het bijzondere wintersport dorp Scuol te vinden. In het dorp is een ontzagwekkend kasteel en er staan de bekende Engadiner chalets. In het dorp heerst een serene rust en er zijn enkele zeer luxe wellness centra die daar mooi op aansluiten. Het dorp heeft dezelfde heilzame werking als het bekende Davos, maar in Scuol is het nog heerlijk rustig. De fervente après-skiër zal zich hier dan ook flink vervelen. Après-ski is hier vervangen door kuuroorden, koud- en warmwatergrotten, sauna en solarium. Er zijn wel veel verschillende restaurants. Het gebied heeft tachtig kilometer aan pistes met een enorm aanbod aan mogelijkheden.

Adembenemende dalafdaling

Scuol heeft voor de wintersport een prachtig aanbod aan gevarieerde pistes met als hoogtepunt de geweldige afdaling naar het dal van maar liefst 12 kilometer lang. Het is puur genieten. Voor de gevorderde skiër is er een bückelpiste en zijn er verschillende off-piste mogelijkheden met diepsneeuw. Voor snowboarders is er een geweldig funpark en je kunt zelfs met een snowbike een spectaculaire afdaling maken als je durft. Door de hoogte van maar liefst 2783 meter is dit wintersport gebied sneeuwzeker. De dalafdaling is dan ook tot in april mogelijk.

Wintersport in Saas-Almagell

Het wintersport gebied in het zonnige Saasdal is geliefd bij veel toeristen. In het zuidelijke deel van dit gebied vind je het typisch Zwitserse dorp Saas-Almagell. De plaatselijke VVV noemt het ‘een parel van een bergdorp’. Hier vind je de typisch Zwitserse gemoedelijkheid en adembenemende uitzichten. Het dorp heeft een wat kleiner skigebied met zesenveertig kilometer aan pistes. Het dorp ligt aan het einde van het dal, richting het stuwmeer Mattmark. Het is een mooie excursie om de overweldigende kracht van de pompinstallaties van de stuwdam te bezoeken. Er is heel weinig autoverkeer omdat dit het laatste dorp in het dal is. Daardoor is het zeer geliefd bij gezinnen met kinderen. Ook voor beginnende skiërs is dit gebied heel geschikt. Je kunt vanuit dit dorp gemakkelijk naar de omliggende wintersport dorpen.

Rust en sneeuw

Het gebied is zeer sneeuwzeker en het is er lekker rustig op de pistes en in de liften. Er zijn weinig vlakke stukken en kinderen kunnen hier al snel zelfstandig op pad. De pistes zijn voornamelijk rood, met een paar blauwe en een enkele zwarte piste. De ervaren toerskiër zal hier snel uitgekeken zijn maar er is een goed verbinding met de wintersport gebieden in nabij gelegen dorpen.

Wintersport in Mariborsko Pohorje

Het grootste wintersport gebied van het bijzondere Slovenië vind je in Mariborsko Pohorje. Op het Bacher gebergte ligt het gebied van ruim tweeënveertig kilometer skipistes. Waar iedereen zich heerlijk kan vermaken, jong en oud, beginnend en gevorderd. Het is er ook mogelijk om in het donker te skiën. Het gebied ligt niet bijzonder hoog met 1300 meter maar door de oostelijke ligging ligt er al snel voldoende sneeuw.

Betaalbaar voor het hele gezin

Het grote voordeel van Slovenië is de prijs ten opzichte van andere Europese bestemmingen. Het is heel betaalbaar om hier met het hele gezin te genieten van een wintersport vakantie. Naast hotels zijn er prachtige chalets te huur. Zelfs op een eco heuvel. Dit gebied is helemaal met haar tijd meegegaan en biedt moderne faciliteiten voor de toeristen.

Er worden niet veel complete reizen aangeboden naar dit gebied, maar het is tegenwoordig heel gemakkelijk om zelf online je ideale reis samen te stellen. Zeker als je met eigen vervoer gaat is het heel gemakkelijk om je wintersport reis zelf te regelen. In het nabij gelegen Maribor staat een prachtig kasteel dat gebouwd is in het jaar 1165, dat is echt een bezoekje waard.

Wintersport in Champéry

Vlakbij de adembenemende Zwitserse bergketens Dents-Du-Midi is het bijzondere wintersport dorp Champéry. Het is tegelijkertijd luxe en modern, en toch merk je in alles het gemoedelijke en de traditionele charmes van Zwitserland. Het dorp heeft een prachtig winkelcentrum en een levendige après-ski met vele bars, cafés en terrassen. Het is een druk en gezellig dorp waar ook goed aan de kinderen wordt gedacht.

Groot en hypermodern skigebied

Met meer dan zeshonderd kilometer skipistes is Portes du Soleil een enorm skigebied en is het een walhalla voor de toerskiër. Je kunt er prachtige tochten maken. Het gebied is voor iedere skiër geschikt. Zoals we van de Zwitsers gewend zijn heeft ook dit gebied uitstekende wintersport faciliteiten met razend snelle liften en prachtig geprepareerde pistes. Je kunt ook verschillende afdalingen off-piste doen. Er zijn wel behoorlijk wat vlakke stukken waar de snowboarders echt even moeten doorbijten. Er is in dit dorp geen dalafdaling mogelijk dus aan het einde van de dag brengt de gondel je weer naar beneden.

Uitdaging genoeg

De grote uitdaging in dit wintersport gebied is de piste van de Pas de Chavanette. De Zwitserse Muur is één van de steilste pistes ter wereld met een hellingsgraad van 50 graden.

Wintersport in Les Trois Vallées

Het Franse Les Trois Vallées is één van de grootste wintersport gebieden van de wereld. Als je kilometers wilt maken tijdens je vakantie dan is dit de plek waar je moet wezen. In het gebied liggen tien dorpen die allemaal met elkaar verbonden zijn door de pistes.

Enorm ski gebied

Het gebied is niet alleen heel uitgebreid maar er is ook veel variatie. Je kunt skiën op hooggelegen vlaktes maar ook tussen de bomen en de wintersport dorpen. Naast de enorme hoeveelheid aan pistes is er ook veel mogelijkheid om off-piste te gaan. Omdat er zoveel aanbod is, is er voor elk wat wils. Maar de grootheid van dit gebied kan ook overweldigend zijn voor de beginnende skiër. Bovendien is voor hen een skipas van een deelgebied veel slimmer omdat het niet waarschijnlijk is dat een beginner het hele gebied door gaat skiën.

Avontuur en Fun

Ook snowboarders kunnen hun hart ophalen in dit gebied, met veel brede pistes en veel snowparks is dit een heerlijk gebied om je uit te leven op een board. En behalve skiën en snowboarden zijn er nog meer bijzondere wintersport activiteiten. De ‘Speed mountain’ met mechanische sleeën, de hoogste tokkelbaan ter wereld en natuurlijk rodelen.

Wintersport in Ischgl

Het Ibiza van de Alpen is het authentieke Oostenrijkse drop Ischgl. Het loopt over van luxe, trends en toch ook echt gezelligheid. Midden in het wintersport dorp is een wandeltunnel naar de ‘oude gondel’ met een loopband zodat je niet hoeft te lopen, net als op Schiphol. Want je wilt natuurlijk vooral niet moe worden. Er zijn inmiddels drie supersnelle gondels die je naar het middenstation of de top brengen. Maar door de grote hoeveelheid toeristen kan het toch nog druk zijn bij de liften.

Er is een prachtige dalafdaling naar Ischgl. Met piste tot aan een groot aantal hotels. Onderaan de ‘nieuwe gondel’ vind je grote terrassen met levendige apres-ski. Zodra die sluiten trekken de gasten naar de nachtclubs en discotheken. Er zijn veel Duitsers maar ook steeds meer Nederlanders en Oost Europeanen weten dit trendy wintersport dorp te vinden. Het is de meest populaire wintersport bestemming in Oostenrijk. Mede door de fenomenale afsluiting van de winter die ieder jaar wordt gevierd in Mei.

Een beetje Zwitsers

De prijzen liggen hier ver boven het Oostenrijkse gemiddelde, het ligt dan ook dicht tegen Zwitserland aan. Vanuit het Silvretta Paznaun skigebied kun je met een enorme gondel naar het Zwitserse Samnaun skiën. Paspoort mee dus, voor onderweg.

Wintersport in Samnaun

Op de grens tussen Oostenrijk en Zwitserland ligt het uitgestrekte wintersport gebied Silvretta Arena die het Zwitserse dorp Samnaun en het Oostenrijkse Ischgl met elkaar verbindt. Het gebied heeft prachtige pistes en de kwaliteit van de pistes en de liften is van uitzonderlijk niveau. Net als de kwaliteit en de zekerheid van de sneeuw. Met heerlijke restaurants en een overvloed aan zonneterrassen kun je het sporten en het relaxen in dit wintersport gebied heel goed combineren.

Je komt ogen tekort

Er zijn prachtige tochten te maken met steeds opnieuw verrassende en adembenemende uitzichten. Pistes tussen bergen door, tussen bossen en vlaktes langs de bergwanden. Je raakt er niet uitgekeken en ook niet uitgeskied. Hier moet je echt eens geweest zijn.

Tax free

Omdat Samnaun vroeger vrijwel onbereikbaar was heeft het een belastingvrije status. Dat maakt het interessant voor toeristen. Ook degene die in Ischgl verblijven trekken vaak een dagje naar Samnaun om te shoppen. Je vindt in wintersport dorp Samnaun vooral luxe hotels en appartementen. Er zijn maar weinig chalets.

Dubbeldekker

Vanuit Samnaun ga je met de Twinliner het skigebied Silvretta Arena in. Deze enorme gondel heeft twee verdiepingen en neemt 150 personen tegelijk mee naar boven.

Wintersport in Kvitfjell

Vlakbij het bekende Noorse wintersport dorp Lillehammer vind je het skigebied Kvitfjell. Het werd speciaal voor de Olympische Winterspelen in Lillehammer ontwikkeld. Nu is het nog steeds het meest moderne skigebied van Scandinavië. Het gebied heeft 29 kilometer piste en is heel geschikt voor beginnende wintersporters want er zijn genoeg blauwe pistes. Voor de ervaren skiër en snowboarder zijn er ook mooie pistes beschikbaar. De Olympische wedstrijdpiste wordt nog steeds voor internationale kampioenschappen gebruikt. Er zijn twee funparks en een ski cross baan voor wie nog meer uitdaging zoekt of zijn techniek wil verfijnen.

Skiën in November

Het seizoen begint al vroeg in Kvitfjell, meestel ligt er eind oktober al voldoende sneeuw. Eventueel aangevuld met sneeuw van machines, waarmee 85% van het gebied besneeuwd kan worden. Daardoor is dit het gebied waar je vaak als eerste kunt skiën. Dit wintersport gebied is één van de gebieden met de meeste skidagen van Noorwegen. En er is ook een verlichte piste van drie kilometer lang zodat je ook nog even door kunt gaan in het donker. In Noorwegen wordt het wat vroeger donker dan wij gewend zijn door de Noordelijke ligging. Met meer dan 600 kilometer loipes is dit wintersport gebied een walhalla voor langlaufers.

Wintersport in Zermat

Het Zwitserse wintersport dorp Zermatt ligt op de berg der bergen in de Alpen. De Matterhorn. Door de enorme hoogte steekt deze berg boven veel andere Alpen uit en dat zorgt voor spectaculaire uitzichten en eeuwige sneeuw. In de zomer kun je hier ook bijzonder goed skiën op de Gletsjer. Met ruim 4400 meter hoogte zijn lange pistes en uitstekende sneeuw hier heel normaal. Het gebied is vooral geschikt voor de ervaren skiër en snowboarder. De pistes zijn voornamelijk rood en zwart en hebben behoorlijk uitdagende stukken. Je kunt hier ook off/piste gaan, maar op de gletsjer neem je dan wel een gids mee voor je veiligheid.

Zwitserse finesse

Zermatt is één van de meest bekende wintersport dorpen in de Alpen. Het enorme en kwalitatief uitzonderlijke gebied is zeer geliefd en dat merk je in de prijzen. Alles op en rond Zermatt is duur in vergelijking met andere gebieden, maar eigenlijk is Zermatt niet te vergelijken met andere gebieden. Het autovrije dorp is niet gericht op kinderen, maar het is wel heel kindvriendelijk. Er is ook een prachtig kinderland. De liften in het wintersport gebied zijn zeer snel, het kan alleen in de ochtend wat drukker zijn om het dal uit te komen maar eenmaal ´boven´ zijn er nauwelijks wachttijden

Wintersport in Italië

Net voorbij de wintersport gebieden in Oostenrijk vind je de prachtige pistes van de Italiaanse Dolomieten. Het is iets verder rijden, maar het is meer dan de moeite waard. Met haar adembenemende uitzichten en uitzonderlijk goed geprepareerde pistes is Italië echt een land waar je de wintersport eens moet hebben meegemaakt. Italië ligt aan de zuidkant van de Alpen waardoor je vaak mooi weer hebt. Om toch ook voor sneeuwzekerheid te zorgen staan er hoge kwaliteit sneeuwkanonnen. En dan de keuken. Italië is natuurlijk wereldberoemd om haar overheerlijke keuken, en die vind je ook in de Dolomieten. De heerlijke restaurants zijn ook nog eens goed betaalbaar. Op en top genieten dus.

De beroemde Sella Ronda In het meest bekende wintersportgebied gebied Val Gardena kun je de bijzondere Sella Ronda skiën. Deze tocht in de Alpen is beroemd omdat het een onvergetelijke ervaring is om deze afdalingen te maken. Je maakt een dagtocht waarbij je linksom of rechtsom om het Sella Massief heen skiën langs de vier grootste dalen in de regio. Aan de ene kant zie je prachtige uitzichten, aan de andere kant steeds de loodrechte wanden van het Sella Massief. Deze bijzondere tocht is niet moeilijk dus bijna iedereen kan hem maken.

Wintersport en après-ski

Je hebt mensen die op wintersport vakantie gaan voor de sport en de sneeuw en je hebt mensen die vooral gaan voor het feest en de après-ski. Het vreemde van het woord zelf is dat het een Frans woord is, terwijl het juist een Oostenrijks fenomeen is. Het is dan ook nergens zo gezellig en uitbundig als in Oostenrijk. In andere landen is er ook wel après-ski, maar dat vaak ontstaan bij het gebrek eraan. En dat is toch anders. De dorpen die het meest bekend staan om hun Apres-ski zijn Gerlos, Westendorf, Saalbach, Hinterglemm, Solden, Kirchberg en Ischgl.

Anders dan Oostenrijk en Italie

In Frankrijk vind je vooral ook veel discotheken en een heel andere sfeer dan de polonaise in Oostenrijk. Alleen in Val Thorens kun je het een beetje vergelijken met Oostenrijk. In Italië is het wat stijver en chiquer dan in Oostenrijk. In Griekenland trekt de après-ski vooral veel jongeren omdat het zo lekker goedkoop is. In andere landen is de après-ski meer een ding op zich, terwijl men in Oostenrijk met de skischoenen nog aan de kroeg induikt totdat het etenstijd is. Alhoewel het tegenwoordig ook daar na het eten weer open gaat en je tot in de late uurtjes kunt doorgaan.

Wintersport in Chamrousse

Ga je de berg op bij het Franse Grenoble dan is daar het bijzondere wintersport gebied Chamrousse. Het dorp ligt verdeeld over drie hoogtes en zo zijn ook de namen van de dorpen, Chamrousse 1650, 1700 en 1750. De getallen zijn het aantal meters hoog dat de dorpen liggen. Het gebied staat bekend om de verlichte pistes, waardoor je in de avond ook goed kunt skien. En naast het ‘gewone’ skiën of snowboarden op de piste zijn er nog tal van andere activiteiten in dit dorp. Er is zestig kilometer aan loipes voor langlaufers, je kunt er schaatsen, paragliden en ijsduiken.

Beginner of gevorderd

Het bosrijke wintersport gebied is bijzonder handig ingedeeld naar moeilijkheidsgraad. Rond 1650 zijn de pistes moeilijk en vooral rood en zwart voor de gevorderde skiër. Aan de kant van 1700 en 1750 is het gebied juist makkelijk en vooral groen en blauw. De pistes lopen hier prachtig door de bossen tot in het dorp. Je stapt vanuit bijna alle accommodaties zo de piste op en dat is behoorlijk luxe. Het mooie is; Chamrousse staat juist bekend als zeer betaalbaar. De appartementen zijn wel wat klein maar verder zit je hier voor een dubbeltje op de eerste rang.

Wintersport in Aspen

Het is een droom van velen om eens op wintersport vakantie te gaan naar het exclusieve ski-oord Aspen in de Verenigde Staten. Het gebied in Colorado biedt alles wat je bij een droomvakantie kunt bedenken. De naam zegt het al, Aspen Snowmass. Door de hoge ligging is het zeer sneeuwzeker. Gemiddeld valt hier twee keer zoveel sneeuw als in de Alpen en het wintersport gebied is bijzonder slim ingedeeld. Er zijn weinig liften maar je bereikt met elke lift veel verschillende afdalingen. En er zijn afdalingen in alle moeilijkheidsgraden. Voor de beginners is Buttermilk een mooie afdaling, de gevorderde skiër gaat naar de Highlands met haar black double diamonds afdalingen.

Skiën tussen de wereldsterren

Door het prijsniveau trekt Aspen wel een bepaald type toeristen. Tijdens de Apres-ski wordt er bijvoorbeeld ook veel champagne gedronken. Het wintersport gebied wordt bezocht door veel internationale beroemdheden dus die kun je zomaar tegenkomen in de lift. De hotels en restaurants spelen hier graag op in met hun prijzen, maar wie goed zoekt kan hier ook een redelijk betaalbare wintersport vakantie boeken om hier toch eens een keer geweest te zijn. Het is in Aspen naast langlaufen ook nog mogelijk om tochten te maken met een sneeuwscooter, honden- of arrenslee.

Wintersport in Californië

Bij Californië denken de meeste mensen aan een strandvakantie en de rode badpakken van Baywatch. Maar er schuilt een hemelse wintersport bestemming in deze Amerikaanse staat. En de naam is Heavenly. Het gebied is in de zomer en in de winter geschikt voor actieve sporten en ligt aan het prachtige Lake Tahoe. Dit zorgt voor fenomenale uitzichten en zonsondergangen. Er liggen nog meer wintersport dorpen rond het meer, maar Heavenly is het grootste en meest levendige van deze omgeving. Dit dorp staat ook bekend om de casino’s, wat leuke mogelijkheden biedt voor de avonden.

Typisch Amerikaans

Het is een modern gebied met goede sneeuw en snelle liften. Er zijn bijna 100 pistes en ze zijn mooi ingedeeld op moeilijkheid. In totaal ligt er 94 kilometer aan pistes. Hoger op de berg ligt 66 kilometer aan pistes met pittige afdalingen voor de gevorderde skiër, lager op de berg ligt ongeveer 18 kilometer met juist makkelijke, strak geprepareerde pistes voor beginners. Rond Lake Tahoe vind je verschillende lodges, hotels en resorts in alle prijsklassen. Alles typisch Amerikaans en lekker ruim opgezet. Je vliegt naar deze wintersport locatie op het vliegveld van Reno. Wat op zo’n twee uur rijden ligt van deze hemelse bestemming.

Wintersport in Köningsleiten

Een ideale wintersport vakantie voor gezinnen in het charmante Oostenrijkse dorp Köningsleiten. Er trekken dan ook jaarlijks veel Nederlandse gezinnen naar dit pareltje. Het dorp bestaat vooral uit appartementen en chalets en heeft een heel overzichtelijk skigebied. Het gebied is onderdeel van het grote Zillertal Arena maar daar merk je niets van als je rond Köningsleiten blijft. Ga je wel van het dorp af dan kom je in het uitgebreide wintersport gebied met mogelijkheden voor alle skiërs. Er is ook een zeer uitdagende zwarte piste die door het bos gaat. Aan het begin van deze piste staat een groot bord ‘Alleen voor zeer ervaren skiërs!’.

Apres-ski

In buurdorp Gerlos breekt rond vier uur de massale après-ski gekte los. In Köningsleiten is de après-ski zeker ook gezellig, maar minder massaal en wat smaakvoller. Midden in het dorp ligt Hannes’ Ski-Alm waar je tot in de late uurtjes door kunt feesten. Het dorp trekt veel gezinnen en is dan ook erg kindvriendelijk. De chalets zijn ideaal om met het hele gezin te verblijven. Het prettige wintersport gebied met veel blauwe pistes maar ook een oefenweide midden in het dorp en de aanwezigheid van een leuk kinderland maken het plaatje helemaal compleet.

Wintersport in Montafon

Nog dichterbij dan het geliefde Tirol ligt het Oostenrijkse wintersport gebied Montafon. Het zijn eigenlijk 4 gebieden die deels met elkaar verbonden zijn. Je gebruikt voor alle gebieden dezelfde liftpas. Het is een mooi rustig gebied met gezellige berghutten om tijdens het skiën lekker wat te eten of te drinken. Alleen in de weekenden is het er wat drukker met mensen die een dagje komen skiën. Het gebied is supersnel te bereiken vanaf de snelweg, vandaar dat het ook veel dagjes mensen trekt uit Duitsland. Er zijn hier pistes voor iedereen. De beginnende skiër heeft hier veel keus uit makkelijke pistes maar voor de gevorderde skiër zijn er ook hele uitdagende afdalingen zoals de Diabolo. Je vindt hier ook de langste afdaling van de Vorarlberg, de Hochjoch Totale.

Waterkracht

Opvallend in dit wintersport gebied is de enorme buis over de berg. Dit is een onderdeel van de waterkracht centrale die energie opwekt. Het gebied is vooral geliefd bij gezinnen omdat het zowel voor de kinderen als voor de ouders veel te bieden heeft. Elk van de vier wintersport gebieden heeft zijn eigen karakter maar de dorpjes zijn allemaal typisch Oostenrijks en rustig. Je kunt er gezellig een biertje drinken, maar je zult er absoluut geen carnavalachtige après-ski vinden

Een weekendje wintersport in de Alpen

Het is best gebruikelijk om een weekendje op wintersport te gaan, maar de meeste Nederlanders gaan dan niet verder dan Winterberg. Terwijl dit gebied voor veel skiërs en snowboarders geen enkele uitdaging biedt en de piste eigenlijk zelfs best wel saai is. Wat veel mensen niet weten is dat je ruim binnen dezelfde reistijd ook gewoon in de Alpen kunt gaan skiën. Dat kan namelijk als je vliegt op de luchthaven van Innsbruck en gaat skiën in het wintersport gebied Achensee. Reis je een half uurtje verder dan kun je ook naar het hoger gelegen Zillertal Arena zodat je meer sneeuwzekerheid hebt.

Efficiënt vliegveld

Er wordt meerdere malen per dag gevlogen van Schiphol naar Innsbruck. De vlucht is kort, je hoeft daardoor niet lang van tevoren in te checken. Op het kleine, efficiënte Innsbruck sta je zo weer buiten nadat je geland bent. Wintersport gebied Achensee is dan nog iets meer dan een half uur rijden en Zillertal Arena een klein uurtje. Daardoor is het mogelijk om vanaf het inchecken bij Schiphol binnen drie uur op je bestemming te zijn. Als je het zo bekijkt is Oostenrijk toch een stuk aantrekkelijker dan een weekendje Winterberg.

Jasná Chopok
Wintersporters opgelet, want een droomvakantie kan ook worden gemaakt naar het indrukwekkende Slowakije. Reis af naar het skigebied Jasná Chopok en ontdek wat dit skidorp allemaal te bieden heeft. Zo kunnen de bezoekers volop gaan skiën, langlaufen, snowboarden of de omgeving gaan ontdekken.

Het plaatsje Jasná ligt op de Chopok en kent een maximale hoogte van ruim tweeduizend meter. Het Slowaakse skigebied bestaat uit twee delen, noord en zuid. Er kan in dit gebied gebruik worden gemaakt van zeer moderne gondel waar tot wel vijftien personen per keer in kunnen.

Funpark in Jasná Chopok
De wintersporters in Jasná Chopok kunnen gebruik maken van een groot funpark. Hier kunnen met name de freestylers goed tot hun recht komen. Langlaufers hebben de keuze uit veel verschillende loipes, waaronder eentje van meer dan vijftien kilometer lang.

Pistes in Jasná Chopok
Jasná Chopok beschikt over twintig kilometer aan blauwe skipistes, zeventien kilometer aan rode skipistes en zeven kilometer aan zwarte pistes. Er staan vijf gondelliften, acht stoeltjesliften en tien sleepliften klaar voor de wintersporters in deze Bulgaarse skibestemming.

Branäs

Zin in een leuke wintersportvakantie met de kids? Dan kan jij het beste afreizen naar het indrukwekkende Branäs. Dit Zweedse skigebied staat bekend om zijn vele faciliteiten voor de jeugd, waaronder simpele liften, groene en blauwe pistes en tal van skischolen. Bekijk hieronder meer informatie over het prachtige dorpje Branäs.

Skigebieden in Branäs
Branäs heeft veel te bieden aan zijn bezoekers, waaronder een tweetal skigebieden. Dit zijn de gebieden Branasberget en Branäs By. Opmerkelijk is dat de pistes direct door het dorpje heenlopen, wat alles een stukje makkelijker zal maken. De onervaren wintersporter en de kinderen kunnen het wintersporten eenvoudig onder de knie krijgen op de groene en blauwe pistes. Gelukkig zijn er ook wat meer uitdagende pistes te vinden voor de doorgewinterde skiër of snowboarder.

Gezellig centrum
Het centrum van het dorpje Branäs mag zeker gezellig druk worden genoemd. Aangezien de pistes door het dorp heenlopen, stap jij direct op de ski's. Wil je een hapje gaan eten, dan kan je te voet naar één van de restaurants gaan of een pizza laten bezorgen in jouw accommodatie. Een drankje drinken kan in één van de vele cafés of barretjes.

Skipistes in Branäs
Het Zweedse skidorp Branäs kent 10 kilometer aan groene skipistes, 10 kilometer aan blauwe skipistes en 4 kilometer aan rode pistes. Er staan in totaal veertien skiliften voor de sporters klaar in de skigebieden van Branäs.

Baqueira – Beret – Bonaigua
Wintersporten in Spanje klinkt misschien wat vreemd aan, maar is toch zeker mogelijk. Bezoek het Spaanse skigebied Baqueira – Beret – Bonaigua en ontdek wat dit skiland te bieden heeft. Dit skigebied is erg bekend onder de Spanjaarden, dit komt grotendeels door de vele bezoeken van het Spaanse Koninklijk Huis. Maar de toerisme zit ook hier in een stijgende lijn, steeds meer Nederlandse vakantiegangers reizen af naar Baqueira – Beret – Bonaigua.

Sneeuwzekerheid
Het populaire skigebied Baqueira – Beret – Bonaigua ligt erg zuidelijk en kent daardoor sneeuwzekerheid. De Spaanse Pyreneeën staan bekend om de vroege sneeuwval, waardoor het seizoen al eerder begint. Let op, het weer kan snel veranderen, dus ook de zon zal zich vaak laten zien.

Spaanse keuken
Wie op vakantie gaat naar Spanje moet ook de lekkernijen uit de Spaanse keuken proberen. Na een dagje skiën is het een aanrader om één van de tapasbarretjes in te duiken. Geniet van een drankje en een paar hapjes en beleef de Spaanse cultuur op zijn best. Uit eten gaan is hier overigens niet erg goedkoop, dit kan vergeleken worden met de bekendere skibestemmingen in de Alpen.

Pistes in Baqueira – Beret – Bonaigua
Baqueira – Beret – Bonaigua beschikt over twaalf kilometer aan groene pistes, bijna zeventig kilometer aan blauwe pistes, ruim vijftig kilometer aan rode pistes en veertien kilometer aan zwarte skipistes. Het seizoen start eind november en duurt tot begin april. Dit skigebied kent één gondellift, achttien stoeltjesliften en negen sleepliften.

Aramón Panticosa
Het skigebied Aramón Panticosa beschikt over een totaal van 35 kilometer aan skipistes. Dit compacte gebied bestaat uit twee gedeeltes, dat zijn Petrosos en Valle de Sabocos. Alle bezoekers kunnen met hun skipas ook gebruik maken van het skigebied Formigal, wat direct aan dit gebied grenst. Omgekeerd is dat vanzelfsprekend ook het geval.

Gondel
De wintersporters in Panticosa kunnen gebruik maken van een gondel voor wel acht personen. Deze vertrekt direct vanuit het stadje en brengt de wintersporters de piste op. In Aramón Panticosa zijn pistes te vinden voor elk niveau, waardoor het ook een uitermate geschikte vakantiebestemming is voor gezinnen met kinderen.

Pistes in Aramón Panticosa
Aramón Panticosa beschikt over zes kilometer aan groene pistes, twaalf kilometer aan blauwe pistes, veertien kilometer aan rode pistes en drie kilometer aan zwarte pistes. In dit gebied staan één gondellift, zes stoeltjesliften en negen sleepliften.