Zonvakantie Kroatie

Wat ooit Joegoslavië heette is inmiddels alweer sinds 1991 een eigen staat. En één die zich op de kaart heeft gezet. In elk geval op toeristisch gebied. Al jaren is het een populaire bestemming onder Nederlanders en dat is niet voor niets. Zeker het noordelijk gelegen Istrië trekt veel mensen.


Steden als Opatija of Pula trekken al jaren veel toeristen. Het klimaat is er Mediterraans, net als de sfeer. Zon, zee, gezelligheid en lekker eten. Dat zul je vinden in Kroatië en zeker in Istrië. Waarbij de laatste streek met 1300 kilometer afstand van Nederland ook nog eens goed met de eigen auto bereikbaar is.

Istrië, Mediterraans Kroatië

Istrië, Mediterraans Kroatië

Istrië is een streek die al door de Romeinen bijzonder werd gewaardeerd. Dit blijkt wel uit het feit dat je er veel, soms verbazingwekkend goed bewaard gebleven, overblijfselen uit de Romeinse tijd kunt aantreffen. Istrië was in de tijd dat Joegoslavië nog bestond als land al een populaire vakantiebestemming. Dat is zeker te danken aan het uitstekende, warme en Mediterrane klimaat. Voeg daarbij de ligging van het schiereiland in de Adriatische Zee, die heel Istrië omringd met helder blauw zeewater en je hebt zo’n beetje alle ingrediënten voor een aangename vakantie compleet.

Pula, Porec en andere bezienswaardigheden

Istrië is goed bedeelt met aantrekkelijke bezienswaardigheden. Zeker de vele kustplaatsen trekken jaarlijks veel toeristen. In Pula, gelegen in de zuidpunt van het schiereiland tref je een nog behoorlijk compleet Romeins Amfitheater aan. De meer naar het noorden gelegen stad Porec heeft een Byzantijnse Basiliek in het centrum die ook zeer de moeite van het bekijken waard is. Naast de vele overblijfselen uit de oudheid die je in Istrië kunt vinden is er vooral ook veel natuurschoon. De rotskust met veel eilandjes vlak voor de kust staat garant voor schitterende uitzichten en een typisch Zuid-Europese vakantiesfeer.

Goedkope strand, zee en zon vakantie Istrië

De in het noorden van Istrië gelegen stad Opatija is een aantrekkelijke stad voor toeristen. Er is een prachtig blauwe zee. Er zijn goed uitgeruste stranden, met parasols en luchtbedden in overvloed. En dit alles wordt aangevuld met een gezellige boulevard vol met ijskraampjes, restaurantjes en kleine barretjes. Ook voor later op de avond vind je hier een keur aan mogelijkheden. Bijkomend groot voordeel van Istrië is dat het een relatief goedkope vakantiebestemming is. Een vakantie boeken naar Istrië biedt je naast zon, zee, strand, zeer betaalbare horeca ook nog eens goedkope, maar wel prima hotels en vakantiehuizen.

 

Porec, Kroatische fun in Istrië

Porec is een oude, middeleeuwse stad die gebouwd is op een klein schiereilandje. De stad ligt aan de westkust van het veel grotere, Kroatische schiereilend Istrië. En Istrië is al jaar en dag een hele populaire internationale vakantiebestemming. Met de ligging aan de Adriatische Zee staat deze streek in de zomer garant voor warmte en zon.

De zee is er prachtig, de vele historische steden ook. Zeker Porec heeft een groot aanbod aan smalle straatjes, kleine steegjes en ontelbare winkeltjes en restaurantjes. Voeg daarbij het weer en de stranden die zich rondom de stad heen uitstrekken en je hebt een jongerenbestemming bij uitstek.

Activiteiten keuze is reuze

Naast de mogelijkheid om gewoon heerlijk de hele dag van de zon te genieten vind je in Porec nog veel meer. Het is niet voor niets zo’n steeds populairder wordende jongerenbestemming. Er worden bijvoorbeeld duikcursussen gegeven in het heldere zeewater. Maar je kunt er ook uitstekend parasailen, zeilen, kajakken of waterskiën.

De stad kent naast de vele watersport mogelijkheden in de buurt ook een veelvoud aan georganiseerde excursies. Naar de schitterende Plitvice meren bijvoorbeeld, waar je heerlijk kunt zwemmen. Verder zijn er veel excursies naar de vlakbij gelegen Italiaanse toeristentopper Venetië.

Gezellig centrum Porec

Maar ook in Porec zelf is genoeg te zien. Natuurlijk veel clubs en discotheken. Die vaak op zich al een belevenis zijn zoals je deze ergens anders niet snel zult vinden. De clubs van Porec zijn uniek. Je moet ze een keer gezien hebben, om zelf te ontdekken hoe goed de Kroaten in staat zijn om een feestje te bouwen.

Het oude centrum loopt over van de gezelligheid. Hier kun je volop genieten van de Kroatische keuken. Maar ook van de wat meer internationale gerechten zoals pasta’s en pizza’s. Die, net als bijna alles in Kroatië, in verhouding vrij goedkoop zijn.