Vogezen, echte bergen en echt dichtbij

/Vogezen, echte bergen en echt dichtbij
Vogezen, echte bergen en echt dichtbij 2017-04-22T09:27:10+00:00

De Vogezen zijn niet voor niets een populaire bestemming. Het is een middelgebergte waarvan de hoogste top ruim 1400 meter boven het zeeniveau uitstijgt. Je zult in de Vogezen dus het echte berggevoel met bijbehorende vergezichten relatief dichtbij huis al kunnen vinden. De stad Gérardmer bereik je al na een kleine 600 kilometer vanaf Utrecht. Met hun ligging aan de westelijke oevers van de Rijn vormen de Vogezen eigenlijk de Franse tegenhanger van het Duitse Zwarte Woud. Een streek voor mooie bergwandelingen en zelfs voor wintersport als er voldoende sneeuw gevallen is.

Bezienswaardigheden Vogezen

Een veelbezochte en toeristisch aantrekkelijke plaats is Gérardmer. Een stadje dat je vindt op de oostelijke flanken van het Vogezen gebergte. Gérardmer is al sinds de middeleeuwen bekend, maar trekt nu vooral veel bezoekers door het aanwezige grote bergmeer. Hier vind je in de zomer tal van watersport mogelijkheden. Je kunt er zwemmen, roeien, kajakken en zeilen. In de winter biedt Gérardmer juist diverse wintersport mogelijkheden.

Verder tref je in en rond de Vogezen veel thermale baden en bronnen aan. Net als Romeinse overblijfselen en middeleeuwse dorpjes en stadjes zoals het druk bezochte Épinal of Domrémy-la-Pucelle, de geboorteplaats van Jeanne d’Arc.

Fietsen, wandelen en kaas

De Vogezen zijn bij veel mensen in trek voor het maken van lange wandelingen of fietstochten. Zeker voor sportieve fietsers zijn er in het  gebergte veel routes te vinden. Vooral de hoogste toppen zoals de Ballon d’Alsace, de Grande Ballon, de Petit  Ballon en de Hochneck zijn populair. In de Vogezen zul je tijdens een tochtje ook regelmatig een bordje tegenkomen met ‘Munsterkaas’ erop. De lokale bergkaas van de Vogezen. Bijna net zo bekend als de Elzasser wijnen of de Flammkuchen uit dit gebied. Een behoorlijk geurige, maar wel hele smakelijke kaas die al sinds de zevende eeuw in dit gebied geproduceerd wordt.