Waarom Australië mijn 2e thuisland werd

//Waarom Australië mijn 2e thuisland werd

Waarom Australië mijn 2e thuisland werd

Al sinds ik een klein meisje was droomde ik van Australië. Destijds woonde een oom en tante in Australië en tijdens een van de weinige bezoekjes aan Nederland toonden ze ons dia’s van hun omgeving en bewoners. Ik was op slag verkocht, zulke aparte mensen (Aboriginals) en beesten (kangoeroes en koala’s) had ik nog nooit gezien, daar moest ik naar toe ‘als ik groot was’.

Jaren verstreken en plots was daar een Australische serie op TV; The Flying Doctors.

Het speelde in het land van Ome Gerard en Tante Tinie dus dat moest ik zien. Herkenbare scenes van natuur en beesten deden mij smelten, zo niet ook door de acteurs. Zo erg zelfs dat ik een fanclub van deze serie begon.

Dit alles was natuurlijk voor het internet tijdperk; bellen, schrijven en een fax brachten uitkomst om nieuws te vergaren over onze geliefde serie en acteurs.

In 1993 was het eindelijk zover, mijn eerste reis naar Australië. Rondreizen maar ook ontmoetingen met diverse acteurs uit “The Flying Doctors” voor de fanclub.

We begonnen onze tour vanuit Cairns via Brisbane om uiteindelijk ook in Sydney en Melbourne te belanden.

In Sydney hadden we ontmoetingen met Lenore Smith (zuster Kate) en Andrew McFarlane (Dr Tom) en in Melbourne met Robert Grubb (Dr Geoff) en Terry Gill (politieagent Jack), geweldig om deze mensen in het ‘echie’ te zien en spreken, super aardig en ‘gewoon’. Mijn droom was compleet; naar Australië en Robert Grubb ontmoeten……mijn arme vriend filmde alle ontmoetingen/interviews, hij moet gezien hebben dat ik daar met een BIG smile naar Robert zat te staren. We gingen zelfs uit eten met hem en Robert betaalde !

Gelukkig had mijn vriend ook zijn portie gehad; naar het strand met Lenore, alwaar zij haar topje uittrok…..ik moest bijna zijn kin van het zand rapen…..geweldig die blik ! Toevallig kwamen we op het strand ook nog de eerste piloot van de Flying Doctors (Gibbo) tegen (Lewis Fitz-Gerald) en daarvoor hadden we koffie gedronken met Andrew McFarlane, mijn dag kon niet meer stuk.

Die middag wandelden we met Lenore een stukje van de “Bondi to Coogee coastal walk’, de befaamde wandelroute langs de rotsen vanaf Bondi Beach naar Coogee Beach. http://www.bonditocoogeewalk.com.au/

Ontzettend mooi, gratis en lekker uitwaaien. Bij Bronte Beach is een kiosk voor wat versnaperingen en iets verderop een seapool, heerlijk om even een duik te nemen in veilig zeewater. De golven spoelen over de rand, een gratis golfslagbad. Ook kom je langs de historische begraafplaats van Waverly (http://waverleycemetery.com/ ) helaas is een deel van het wandelpad sinds 2016 afgesloten i.v.m. stormschade maar dit wordt z.s.m. hersteld. Dit is echt een van de mooiste plekken om begraven te worden, eeuwig uitzicht op zee.

Coogee beach heeft ook weer een kiosk en seapool, mooi rustig strandje om te zwemmen en te relaxen.

Met de bus ben je zo weer terug in Bondi of in het centrum van Sydney. Een aanrader voor een mooie middag in Sydney.

Natuurlijk heeft Sydney veeeeeeeeeeel meer te bieden. Leuke betaalbare dingen zijn o.a. een wandeling over de Harbour Bridge, shoppen op Paddy’s market, een grote indoor markt met veel goedkope souvenirs of met de ferry naar Manly en vandaar uit zijn er ook diverse wandelingen te maken. Wij deden de Manly to Spit walk. (http://www.manlyaustralia.com.au/info/thingstodo/walks/manly-to-spit-bridge-scenic-walkway/)

Hier wat tips voor gratis activiteiten in Sydney: http://www.freetourssydney.com.au/

Sydney is een geweldige stad en vergeet zeker ook de suburbs niet, Newtown is momenteel erg hip met zijn vele cafés en brewery pubs. Meer daarover een andere keer.

Er is natuurlijk veel veranderd sinds 1993 maar Sydney slaan we nooit over als we weer in Oz zijn.

Hierna volgden nog 5 andere Australië reizen (de laatste was in 2016) en hopelijk komen er nog een paar bij.

Volgende keer meer over onze reizen in Australië, maar door deze eerste reis was onze liefde voor Australië bezegeld. We voelden ons er thuis, ons 2e thuis.

Astrid Esders

2017-12-19T18:32:38+00:00