Wat is er te zien in het noorden van Bali?

//Wat is er te zien in het noorden van Bali?

De Lovina toer

Lovina is een streek in het noorden van Bali, eigenlijk heet deze regio Buleleng maar iedereen kent het als Lovina.

De in dit artikel beschreven bezienswaardigheden zijn goed te doen in 1 dag. Het zou op een scooter kunnen maar hou er wel rekening mee dat het soms lastig rijden is in de bergen. Je kan ook een auto huren met chauffeur voor +/- 35 euro per dag (afhankelijk van de koers). Ik woon in Lovina en ken een chauffeur die deze rit zou kunnen doen, stuur me een mailtje (johanj26@hotmail.com) voor meer informatie.

De heilige warmwater bronnen “Air panas of Banjar”

In Banjar, 20 minuten rijden vanaf Lovina Central, ligt een bloemenrijke tuin met daarin de heetwaterbaden van Banjar. Het vulkanische bronwater is 37°C. Doordat het zwavelhoudend is, werkt het helend bij reumatische aandoeningen en huidklachten. Ook als je gezond bent van lijf en leden is het hier goed toeven. Het helende water stort zich uit de monden van acht stenen naga (mythische wezens) in het eerste bad. Van daaruit stroomt het naar een tweede bad om van drie meter hoog als een massage straal neer te komen in het derde bad. Er wordt een kleine entree gevraagd.

Er zijn omkleedhokjes en douches aanwezig. Het water is lekker warm. De entree bedraagt Rp.10.000 voor volwassenen en Rp.5.000 voor kinderen. Er zijn kluisjes aanwezig. Let erop dat je geen nieuwe badkleding draagt, het water van de hotsprings bevat deeltjes waardoor kleding een beetje oranje kleurt.

Banjar Buddha tempel

Niet ver van de hotspring ligt de grootste Buddistische tempel in Bali, aangezien Bali Hindoe is. In Bali noemen ze het de “Brahma Vihara-Arama”, het is gebouwd in 1969 en het is gelegen in de heuvels van het dorp Banjar Tegeha, ongeveer 30 minuten vanuit Kalibukbuk, vanuit de tempel is er een prachtig uitzicht over kuststrook van Lovina.

De tempel is gebouwd volgens Balinese architectuur maar heeft door de vele beelden en details toch echt het gezicht van een Buddha tempel, ook vanwege de vele Buddha beelden, en stupa’s.

Achterin het complex staat de kleine versie van de Boroboudour, waarvan de echte in Yogjakarta staat (Java), en wordt gebruikt als meditatie ruimte.

De entree is gratis maar een donatie wordt gewaardeerd, de sarong die om moet is gratis te verkrijgen, je mag namelijk niet in korte broek met ontblote benen de tempel in, (dat geldt voor alle Balinese tempels).

Gedragsregels voor het bezoeken van een tempel
Mocht je een tempel willen bezoeken bedenk dat dit te vergelijken is met een kerk waar men verwacht dat men zich netjes gedraagt. Zowel mannen als vrouwen kunnen alleen met een sarong om een tempel binnen gaan, het is niet toegestaan voor vrouwen een tempel binnen te gaan als ze ongesteld zijn. Respecteer de Balinees en de cultuur dan wordt dit ook met jou gedaan. Op straat rondlopen in een ontbloot bovenlijf wordt niet gewaardeerd, ook topless in de zon liggen wordt ook niet gewaardeerd, hoewel de Balinees hier niets van zal zeggen vinden ze het niet gepast.

Munduk

Een half uurtje verder ligt Munduk, hier zijn mooie watervallen, het is een wandeling van 500 meter naar beneden via een goed begaanbaar pad, hier en daar ietwat stijl, maar goed te doen. Er wordt een kleine entree gevraagd van 10.000 rp (75 cent), verder loopt men hier door de jungle want er groeit van alles de vogels fluiten en zo nu en dan ziet men een slangetje weg schieten, ook de bloemen die er staan zijn prachtig. Kortom een heerlijke wandeling en ook zeer de moeite waard.

Na de wandeling is het wellicht tijd voor koffie, dit kan in een verderop gelegen restaurant waar ze de lokale koffie serveren (ze hebben ook cappucino), gemaakt van de bonen die in de heuvels van Munduk groeien. Het uitzicht vanuit dit restaurant is prachtig (als het helder weer is).

Buyan en Tambligan meer

Ook wel Twin Lakes genoemd, gelegen tegen het dorp Pancasari, de weg er omheen geeft een mooi beeld over de 2 meren. Dit gebied is een toeristische trekpleister (ook voor lokaal toerisme, menig Balinees gaat hier vaak in het weekend kamperen), de weg vanuit Munduk geeft een prachtig uitzicht over deze twee meren en de omliggende bergen.

Men kan er ook uitstekend trekkings doen door de omliggende jungle. Er zijn lokale organisaties die dit kunnen verzorgen, meer informatie op de website. Er zijn in dit gebied ook comfortabele hotels om te verblijven bijvoorbeeld het Danau Buyan Resort.

Afhankelijk van de tijd kan je er voor kiezen om te lunchen in Bedegul, dit gebied is beroemd vanwege de aardbeien en er zijn dan ook diverse restaurants waar ze allerlei gerechten serveren waar aardbeien in verwerkt zijn, denk aan aardbeien milkshake en pannenkoeken met aardbeien.

De omgeving is hier prachtig, men kan er voor kiezen om vanaf dit punt terug te gaan naar Lovina, of langs de Gitgit watervallen men kan ook kiezen voor een bezoek aan de watertempel, de fruitmarkt in Bedegul of ergens verse aardbeien eten in 1 van de vele aardbeien restaurants.

Pura Ulun Danu Bratan

De Ulun Danu Bratan is een Balinese (hindoeïstische) tempel op Bali. De Pura Ulun Danu Bratan ligt in het noordwesten van het eiland bij het Bratan-meer.

De tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren. Dit meer speelt een belangrijke rol in de irrigatie van de omgeving.

Het complex werd in 1633 gebouwd. Het is verdeeld over verschillende eilandjes. De Meru, met elf daken is gewijd aan Shiva en zijn gemalin Parvati. Ook Boeddha (als reïncarnatie van Vishnoe) heeft een plaats in de hindoeïstische godentempel. Het Bratan-meer staat bekend als het “heilige bergmeer”, de omgeving is zeer vruchtbaar. Het ligt op 1200 meter hoogte en het klimaat is daardoor koel. Hou er wel rekening mee dat dit een toeristische trekpleister is in dit gebied en er vaak hordes Aziatische toeristen gedropt worden.

Gitgit Watervallen

Na het bezoek aan de watertempel rijden we door naar de Gitgit waterval 20-25 minuten rijden).

De watervallen liggen in Gitgit Village, Sukasada District) 10 km ten westen van Singaraja. Er zijn twee watervallen in dit gebied eenvoudig Gitgit 1 en Gitgit 2 genoemd. De waterval is met zestig meter de hoogste waterval van Bali. Het water beslaat vrijwel de hele rotswand. Zeker in het regenseizoen is de kans vrij groot dat het de lucht is koel en mistig, en als er dan ook nog (mot) regen bijkomt dan kan het grauw en frisjes zijn en is de lange wandeling niet prettig.

De watervallen zijn een populaire bestemming voor toeristen en het kan er best druk zijn. Er is uiteraard een entree prijs die betaald moet worden en er zijn een hoop souvenir verkopers bij Gitgit 1 langs het pad wat leidt naar de waterval, er moet wel wat geklommen worden maar het pad is goed begaanbaar door dat er trappen zijn en het resultaat aan het eind van de wandeling mag er zijn.

2017-12-19T18:37:36+00:00