Wat is er te zien in Lovina (noord Bali)? – Jagaraga tempel

//Wat is er te zien in Lovina (noord Bali)? – Jagaraga tempel

De Pura Dalem Jagaraga is gelegen in het dorp Jagaraga 11 km ten oosten van Singaraja (Jalan Singaraja, Sambangan, Jagaraga, Sawan). De tempel is gebouwd in 1181.

Nu heb ik al heel wat tempels gezien en iedere keer dacht ik prachtig maar waar kijk ik naar?

Bij een bezoek aan deze tempel wordt deze vraag zeker beantwoord want er is een gids en vertelt alles wat er te weten is over de tempel, Ketut Suradnya is zijn naam, hij is 71 jaar, heeft 3 tanden in zijn mond en spreekt perfect Engels en is een ontzettende leuke man.

Je krijgt zelfs de hele uitleg over de tempel mee op papier, ook de betekenis van de swastika wordt uitgelegd, want nee dit is niet een verzinsel van Adolf Hitler maar een teken wat voorkomt in het hindoe geloof en vele eeuwen terug gaat. Wat voor het christelijke geloof het kruis is, dat is de swastika voor het hindoe geloof.

De Jagaraga tempel wordt ook wel de tempel van de doden genoemd, deze tempel heeft een historische waarde met name tijdens de oorlog met de Nederlanders rond 1848.

Na de oorlog was de tempel behoorlijk beschadigd en hebben de dorpelingen de tempel opnieuw opgebouwd. De muren zijn opnieuw opgebouwd en aan de buitenkant vindt men afbeeldingen van Nederlanders die in een auto rijden, ook zijn er afbeeldingen van een vliegtuig, fiets en boot, waarschijnlijk is dit de manier hoe de bevolking de Nederlanders zagen aan komen.

Er zijn ook verschillende afbeeldingen van dieren te vinden, deze afbeeldingen hebben te maken met de reïncarnatie, de goede geest wordt een mens en de slechte geest komt terug als een dier.

De uitleg van Ketut is vele malen beter dan die van mij en deze tempel is een echte aanrader.

Er heeft een flinke strijd gewoed met de Nederlanders, de lokale strijdheer Gusti Ketut Jelantik wordt aan de overkant van de tempel geëerd met een park in zijn herinnering en wat hij heeft gedaan voor de lokale bevolking.

2017-12-19T18:01:23+00:00