Wat is er te zien in Lovina (Noord Bali) – Singaraja

//Wat is er te zien in Lovina (Noord Bali) – Singaraja

Singaraja
De dichtstbijzijnde grote stad in het noordelijk deel van Bali is Singaraja, 8 km ten oosten van het deel wat beter bekend staat als Lovina, en was in het verleden de oude hoofdstad van Bali. Singaraja (Indonesisch voor “Leeuwenkoning”), is een stad alsmede de zetel van het regentschap Buleleng.

De stad heeft ongeveer 134.000, waarmee het de tweede stad vormt van het eiland na Denpasar. In de regio Buleleng wonen ongeveer 600.000 inwoners.

Vanaf de tiende eeuw was de haven van Singaraja een populair handelscentrum. Handelaren uit heel Azië kwamen hiernaartoe om goederen als wapens en opium in te wisselen voor vers water, voedsel, vee en slaven. Singaraja hoorde bij het koninkrijk Buleleng in het noorden van Bali.

In 1604 werd in het centrum van het koninkrijk een prachtig paleis gebouwd en genoemd Singaradja. Deze naam verwijst naar de bijnaam van de inwoner van het paleis, de koning die gelijk was aan de moed van een leeuw. Deze heette Ki Gusti Ngurah Panji Sakti. Onder zijn heerschappij werden gebieden in Bali en Oost-Java veroverd en onder zijn opvolgers grote delen van Lombok en kreeg daardoor een belangrijke machtspositie in de regio.

Singaraja vormde tijdens de Nederlandse koloniale periode het bestuurlijk centrum van Bali en de Kleine Soenda-eilanden tot 1958. Ook was het de traditionele aankomsthaven voor veel bezoekers van het eiland. In 1924 begon de KPM een wekelijkse dienst met een stoomschip via deze havenstad naar het toenmalige Batavia nu Jakarta, Soerabaja en Makassar, waardoor het toerisme mede op gang kwam. De stad bezit veel koloniale architectuur, helaas is het zo dat men in Bali het niet nauw neemt met monumentale panden, zo zijn de panden in de oude haven die door de Nederlanders zijn gebouwd een paar jaar geleden afgebroken.

In de stad bevindt zich het voormalige koningspaleis (Puri), waar nog altijd een van de vier vrouwen van de laatste radja woont. Deze radja, A.A. Panji Tisna genoemd, was ook een van de belangrijkste schrijvers van Bali.

De bibliotheek Gedong Kirtya bevindt zich iets ten zuiden van het stadscentrum en vormt de enige bibliotheek ter wereld waar zich palmbladhandschriften (oude en heilige teksten in oud-Balinees op bladeren van de lontarpalm; Borassus flabellifer) bevinden.

In de bibliotheek en het bijbehorende museum bevinden zich ook vele Nederlandstalige boeken over het toenmalige Indië en er hangen foto’s van de Nederlandse koninklijke familie.

In de haven vindt men een pier,  de officieele naam is Kawasan Wisata Pantai Eks Pelabuhan Buleleng, een aangelegd plein aan de zee, waar verschillende warungs zitten, die verse vis serveren voor hele lokale prijzen.

De avondmarkt van Singaraja, Pasar Anyar II, is gelegen aan de Jalan Gajah Mada in het centrum van de stad. Deze markt is zeker een bezoek waard, vooral tijdens de koele ochtend uren rond zonsopgang. De markt bestaat uit twee verdiepingen. Elke ochtend bezoeken honderden mensen deze landelijke markt om te winkelen voor groenten, fruit, vis, vlees en bloemen voor de offers.

De Chinese tempel
(klenteng) genaamd Ling Gwan Kion, gelegen dichtbij de haven van Singaraja. De tempel is 1 van de weinige Chinese tempels in Bali. De toegang is via een brug en heeft prachtige gouden Buddha standbeelden. De tempel is gebouwd in 1873 en sinds die tijd al meerdere keren gerenoveerd, de laatste keer in 2004.

Verder zijn er in Singaraja veel overheidsgebouwen (vanwege het verleden) en deze worden nu gebruikt door lokale overheid. Er is een grote universiteit, Ganesha University en nog een aantal kleinere en dat betekent veel studenten.

2017-12-19T18:11:21+00:00